Митрополит Серафим оплете лозовия венец в масива на екссъветника Н. Бошкилов в село Ласкарево

Неврокопският митрополит Серафим заряза лозята на бившия съветник в Благоевград Николай Бошкилов в санданското село Ласкарево. Едва завърнал се от консултациите за свикване на нов православен събор в Женева, митрополитът пристигна на семейните лозови масиви на Бошкилов, продължавайки традицията на предшественика си митрополит Натанаил, който години наред на 1 февруари почиташе тук Деня на лозарите и винарите.

Заедно с още няколко свещеници владиката извърши църковния ритуал по зарязване на лозята пред работниците от няколко околни села, приятели, гости от София, Благоевград и Сандански /сн. 1/. За безаварийна работа със светена вода бяха поръсени и новите машини на фамилия Бошкилови, с които тя се включва в особено актуалното напоследък биологично и екологично земеделие.

В края на ритуала митрополит Серафим и душата на семейния бизнес, бащата на Н. Бошкилов – Кръстю, лично заплетоха венеца на лозовия цар от лозови пръчки, който да дава сили и благоденствие през годината /сн. 2/.

След тържествения ритуал по зарязването гостите и домакините наблегнаха на неофициалната част – дегустация на тежки мезета и  руйно червено вино от фамилната изба. На селския мегдан се изви и традиционното Трифоновско хоро, в което се включиха всички присъстващи. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *