Ритуално зарязаха любимата лоза на баба Ванга пред къщата й в Петрич, пророчицата черпела гостите си с гроздето от сорта пармак

За първи път вчера в Деня на лозето и виното бе извършен ритуалът зарязване на лозата в двора на къщата на баба Ванга в Петрич. Григор Цветков, който се грижи за къщата и двора, пръв заряза лозата.

„Аз се грижа от години за двора и къщата. Всяка година подрязвам асмата, но сега за първи път правя ритуала на Трифон Зарезан. Асмата ражда хубаво грозде. То е сорт пармак, десертно, с едри зърна, много благо, гроздовете стоят на лозата до късна есен, дори до декември месец, стига да не замръзне. Баба Ванга харесваше много това грозде, даваше от него на всеки, който дойде. Тази лоза е на 60 години и продължава да дава хубаво грозде”, разказа Григор Цветков, който от няколко години е назначен от общината за поддръжка на градината и къщата на Ванга.

Гроздето от любимата лоза на баба Ванга ще бъде за посетителите на къщата-музей – така както е правила приживе петричката пророчица.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *