Няколко истини, които звучат като лъжи

Има факти в природата, за които не само не подозираме, а когато ни бъдат съобщени, веднага ги отхвърляме и казваме, че не са истина. Сега ще ви кажа, че в природата има розово мляко, в което няма  изкуствени оцветители. Лъжа, бихте казали и бихте сгрешили.

Млякото на хипопотамите е розово

Някъде може да прочетете, че и млякото на тибетския як е розово, но това вече не е вярно. Просто при първото закърмяне в млякото на яка има кръв и тя дава особения цвят, който после отново преминава в бял. При хипопотамите не е така. Те са единствените бозайници на земята с розово мляко.

Причината – за разлика от повечето животни, които живеят хем на суша, хем във водата, хипопотамът има много малко козина. Окосмяването пази бозайниците от слънчевите лъчи, а хипопотамите си осигуряват тази защита с помощта на пигменти, които те добиват  с помощта на особени секрети – хипосудоринова киселина и норхипосудоринова киселина. Пигментът на норхипосудориновата киселина е оранжев, а на хипосудориновата – червен. В тяхното продуциране участват и млечните жлези и ето защо млякото им се оцветява в розово. 

Храна, която не се разваля

Има и храна, която е без изкуствени консерванти, и която никога не се разваля. Не бързайте да казвате, че е лъжа, защото е истина. Става въпрос за пчелния мед. Той никога не се разваля. Бихте сгрешили ако възразите, че това е така само за една или две години, не, никога не се разваля. Причината това да е така, е че захарите, които се съдържат в него, сами по себеси са консервант. Така че, не изхвърляйте стария мед, такъв просто няма.

Безсмъртие

Не е нужно да сте „Шотландски боец“, за да живеете вечно. В природата има и такова същество, което е безсмъртно. Не, грешите, не е Оня, който е на небето, а онази, която е в океана. Става въпрос за медузата  Turritopsis Nutricula. Тя никога не умира защото след достигане на полова зрялост това същество отново се връща назад към началния си стадий на полип. После отново започва да съзрява. Този процес може да бъде безкраен и жизненият цикъл да се повтаря безброй много пъти.

Огромно сърце

Сърцето на синият кит е най-голямото от на всички видове на земята. То е с такива огромни размери, че човек може да се гмурне в артериите му.

Пак за ваше сведение, октоподите пък имат не едно, а три сърца. Вероятно на това и се дължи влюбчивата им натура. Това последното е вече шега, но трите им сърца са факт.

За мравките и хората

Масата на един човек се равнява на тази на около 1,6 милиона мравки. Това не би ви учудило чак толкова, но ако ви кажем, че масата на тези същества е същата както на всички хора, това вече би ви втрещило. Успоредно с това мравките са изключително издръжливи. В случай на ядрен инцидент, те, за разлика от нас, биха го надживели. 

Елмаз и стъкло

На Сатурн и Юпитер валят дъждове. Тук се изненадахте, но малко. И на двете планети има метеорологично време както на земята. По-голямата изненада за вас ще бъде тази, че там дъждовете, не са от водни капки, както при нас, а от елмази. Всъщност долните слоеве на атмосферите на гигантите Юпитер и Сатурн съдържат в себе си огромни елмази, а в горните им слоеве, те се  изливат в дъждове.

Как се появяват елмазите там? Атмосферите на двете планети са наситени с въглерод. Честите бури, високото налягане и високите температури го преработват до микроелмази, които падат под формата на дъжд. Паднали на повърхността, подобно на снега у нас, те се топят и се превръщат в течност, която се изпарява и отново отива в облаците им.

А ето как би изглеждал Юпитер от земята, ако разстоянието до него би било същото както до луната.

 

Изумително

В нашия организъм бактериите са 10 хиляди повече отколкото клетките ни. Невероятно, нали, но факт. Това е точно така. А сега друго – в чашата вода, която се каните да изпиете е почти 100% сигурно, че има молекула, която преди години е била погълната от динозавър.

Ад

Адът е на земята, а не под нея. Е, това е странно и невъзможно да се докаже. Но вижте този експеримент. Всички сме свикнали, че водата тече надолу, а огънят се движи нагоре. Зависи обаче къде се намираме. На Международната космическа станция с пламъка нещата не са както тук на земята. Там той винаги е насочен към земята.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *