Трети ден блокада на Промахон – Кулата

Продължава блокадата на граничния пункт Промахон – Кулата, където се пропускат само леки автомобили и автобуси. Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са освободили платното на тяхна територия и е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа тази сутрин. По информация на служителите на „Гранична полиция“ едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол. Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра. Леките коли и автобуси се пропускат и в двете посоки.

Служители на община Петрич отново раздават храна и вода на чакащите шофьори в България, както и на влизащите. Километричната опашка от камион остава. 

Очаква се към 11 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района Ексохи-Илинден. 

Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българо-гръцката граница. Председателят на доброволческата организация Христо Григоров съобщи, че около девет часа екипите ще бъдат в района на ГКПП „Кулата“, а по-късно и на „Илинден“. 

Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората. Ще бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българо-гръцката граница.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *