7541 лв. връща кюстендилската болница на Здравната каса, парите прибрани по клинични пътеки, без да са извършвани дейности

Административен съд – Кюстендил под председателството на съдия Милена Алексова постанови, че кюстендилската болница за активно лечение „Д-р Никола Василиев” трябва да върне на здравната каса 7541 лв., неоснователно получени от здравното заведение.

Препирнята между двете здравни институции се точи вече втора година, след като със заповед на директора на РЗОК – Кюстендил д-р Матей Попниколов през периода 10-14.02.2014 г. е извършена медицинска проверка на болницата като изпълнител по клинични пътеки /КП/.

По време на проверката лекарите от РЗОК установили, че най-голямото здравно заведение е пропускало извършването на всички дейности по различни клинични пътеки, но е прибрало парите за това. Проверяващите открили 13 административни нарушения в осъществяването на медицинската дейност и пресметнали, че болницата трябва да върне 7541 лв. на РЗОК, след което им изпратили фактура за тази сума.

„Кюстендилската болница не е единствената, която сме проверявали и има открити пропуски в работата си”, казаха от екипа на РЗОК – Кюстендил. Според тях подобни пропуски се откриват при проверките на почти всички болници, но другите не обжалват постановленията за връщане на надплатените суми.

Административен съд – Кюстендил потвърди, че МБАЛ „Д-р Никола Василиев” трябва да върне надвзетите суми, но решението не е последно. То може да бъде обжалвано пред ВАС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *