ИЗНЕНАДВАЩ ХОД! Окръжна прокуратура иска отмяна на решението на ОбС – Благоевград за барчето на операта

Окръжна прокуратура поиска от съда да прогласи за нищожно решение на Общински съвет – Благоевград от 25 април 2014 г., с което части от общински имоти са предоставени за безвъзмездно управление на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“. В Административен съд – Благоевград е образувано дело по протест на прокурор Костадин Прешелков, след като била извършена проверка относно законността на действията на общинската власт по случая. Съобразно решението на местните съветници на Камерна опера са разпределени помещения с площ 1589 кв. м, а на читалището – с 3093 кв. м. Със същото решение №184 кметът Атанас Камбитов бил упълномощен да издаде заповед за предоставяне безвъзмездно за управление на части от публична общинска собственост на Камерна опера и да сключи договор за безвъзмездно управление на части от имоти публична общинска собственост с читалището за срок от 10 години . Общинският съвет дал разрешение да се проведе публичен търг за отдаване под наем на барчето на операта за срок от 5 години. Държавното обвинение счита, че решението на ОбС – Благоевград е незаконосъобразно, тъй като читалището е имало безвъзмездно право да ползва всички помещения от сградата като правоприемник на Образцово народно читалище и това право не може да бъде ограничавано нито по обем, нито по срок, дори от собственика на имота в лицето на общината. С тези мотиви прокуратурата внася протест в съда срещу решение №184 на ОбС – Благоевград и иска да бъде отменено. Делото е насрочено в Административен съд и разпределено за разглеждане на съдия Стоянка Пишиева- Сахатчиева.

Припомняме, че в основата на спора е барчето от 164 кв. м, което бе иззето от владението на читалището, а впоследствие дадено под наем на благоевградския бизнесмен Георги Грънчаров срещу 4500 лв. месечна цена. За сравнение, читалищното ръководство бе почти харизало барчето, като го даваше под наем само за 1200 лв., което провокира общината да се намеси.

Както вестник „Струма” писа, читалището обжалва пред ВАС и с решение №6666/05.06.2015 г. върховните магистрати отмениха като незаконосъобразна заповедта на кмета на Благоевград за изземване от фактическата власт на читалището на имот, който се ползва като заведение. Предсадателят на УС на читалището Васил Новоселски бе пуснал молба до кмета да му предаде обратно във владение барчето, но получи отказ с мотива, че то се владее от лице, което е спечелило търга за отдаване под наем в изпълнение на решение на съветниците. Васил Новоселски сезира Административен съд, че кметът отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение, и поиска да му бъде наложена глоба, която за длъжностно лице е от 200 до 2000 лв. Искането бе отхвърлено от съдия Илонка Рашкова на 28 юли миналата година с мотива, че в в решението на ВАС не са посочени конкретни задължения от страна на кмета, преписката не е върната за ново разглеждане, поради което той не може да бъде глобен за бездействие и неизпълнение на съдебен акт. Сега обаче по случая изненадващо се намесва и прокуратура. Според юристи подобни дела, иницирани от прокуратурата като контролиращ орган по спазване на законите, са изключителна рядкост. Развръзката е в полето на магистратите, които отново ще разглеждат казуса, само че ищец е държавното обвинение, а не читалището, което е призовано на делото като заинтересована страна. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *