21-г. благоевградчанин в реанимация с тежка алергия от антибиотици

21-годишен младеж от Благоевград получи остра алергия от медикаменти и по спешност миналата нощ е приет в реанимация на благоевградската болница.

Инцидентът с М. Попов станал около 21,00 часа. Младежът бил болен, със съмнение за пневмония, и през деня бил на консултация при личния си лекар. След направените изследвания не е установена пневмония, но за овладяване на усложнението от вирусна инфекция му е назачено лечение с антибиотици. След направата на инжекция „Гентамицин“ и прием на таблетка „Оспамокс“ младежът изведнъж получил силен обрив със зачервяване. По цялото му тяло се разпространили пъпки, най-силно по ръцете, гърба и гърдите. Придружаван от майка си, със затруднено дишане е приет в благоевградската болница. Свикан е лекарски екип за консултация, предвид проявената свръхчувствителност е настанен за интензивно лечение под активно наблюдение на анестезиолог.

Дежурният лекар д-р Куньова поясни, че на младежа е направена проба за алергична реакция към „Гентамицин“, тя е била отрицателна, свръхчувствителността не е от това лекарство, най-вероятно повишената чувствителност е към другия назначен антибиотик. На младежа инжекцията е направена в 18,30 часа, а силният обрив се получил 20 минути след приема на антибиотик на таблетки  в 19,30 часа.

Още двама пациенти – младо момиче, студентка, и момче, са обслужени същата вечер от спешните екипи с получена силна алергична реакция с обрив, причинителите при тях не са известни. Само за седмица в реанимация с тежка алергия са приети трима пациенти, сред тях жена с остра реакция след прием на свинска пача. Засилването на имунната система е най-важно за овладяване на свръхчувствителност към дразнителите от околната среда, съветват лекарите. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *