Десет дни без захар водят до невероятни подобрения!

Вредата от сладкото и захарта е все по-осезаема. Специалисти от години съветват да ограничим употребата ?, за да сме по-здрави. Оказва се, че ако я спрем дори само за десет дни, ефектът ще е поразителен.

Учени от Калифорнийския университет са провели тестове, с които са искали да установят какви последствия ще има спирането на захарта при децата. В изследването са участвали 43 деца. Те трябвало да намалят приема си на захар до 10%.

Само за първите 10 дни при всички се наблюдавал осезаем спад на триглицеридите – с до 33%. Нивата на лошия холестерол и диастолното кръвно налягане също намалели.

При всичките 37 деца рискът от диабет се понижил значително, заедно с нивата накръвната захар. Инсулинът им се нормализирал и те чувствали нетипичен прилив наенергия.

Съвременният човек трябва да е наясно, че калориите, които попадат в организма му, имат различен източник. За мнозина най-вредни са тези от захарта.

Така например, трапезната захар се състои от равни части глюкоза и фруктоза. Именно фруктозата е тази, която вреди на нашетотяло.

То я използва като източник на енергия, а излишъка трупа под формата на гликоген вчерния дроб или мускулите ни. Организмът ни няма как да обработи целия гликоген и черният дроб се принуждава да го превръща в мазнини.

Това е изключително нездравословно, тъй като освен до напълняване, това може да доведе до разпространение на мазнините вкръвообращението, което увеличава риска от мозъчни удари и инфаркти.

От друга страна фруктозата има свойството да потиска хормона на глада  грелин. Резултатът е това, че колкото повече приемаме от нея, толкова по-гладни се чувстваме.

Всичко това кара специалистите постоянно да призовават хората да ограничат приема на всичко, в което има захар. Това е най-важно за малките деца, чиито организъм тепърва растe. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *