Губернаторът спря даването без търг на 149 терена в Якоруда

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов спря решение на общинските съветници в Якоруда, с което те упълномощиха кмета Нуредин Кафелов да даде под наем без търг или конкурс 149 имота – частна общинска собственост. Това е една от най-популярните възможности, давани от нашето законодателство, с които кметове могат да уреждат на безценица свои приятели с апетитни имоти.

Според специалистите на Областната администрация решението е незаконосъобразно, тъй като никъде не са изложени доказателства, че  въпросните имоти пустеят поне от 2 години – задължително изискване за даването им под наем без търг. Съветниците не само не изискали данни за статута на парцелите от земеделските служби в Якоруда или  Благоевград, но никой от тях дори не си направил труда да хвърли по едно око на произволно избран парцел, за да види дали наистина е пустеещ.

Още 2 решения от сесията на 18 ануари, отново свързани с общински имоти, бяха върнати обратно на якорудските съветници. Едното е за продажба на имот-общинска собственост на лице, което е собственик на сградата в имота,  а другото касае приетата стратегия за управление на общинската собственост и годишна програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2016 г. В случая с продажбата на земята под сградата съветниците взели решение без всякакъв документ за собственост на постройката, а стратегията и програмата били приети без обява в местен вестник и на сайта на общината, с което са нарушени разпоредбите на Закона за общинската собственост.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *