75 картини за 75-ата си годишнина нареди в залите на кюстендилската галерия Б. Благоев

Кюстендилската галерия показва платна на художника Богомил Благоев като част от неговата юбилейна изложба. Картините са рисувани през последните пет години. Експозицията е свързана с два повода. Майсторът на четката става на 75 години и отбелязва 50 години творческа дейност. Използваните техники от него за живописните картини са акварел, пастел и маслени бои.

Богомил Благоев е родом от село Копаница, Радомирско. Завършил е Института за учители по изобразително изкуство в Кюстендил. Дълги години е учител в Специализираната школа по изкуствата в Перник, СОУ „Свети Климент Охридски”.

„Тематично показвам 75 платна, толкова са и годините ми. Те са в различен стил, при мен водещи са пейзажът и композицията. Наред с абстракцията търся и по-други структурни и фактурни изяви”, казва Богомил Бонев.

„Преди всичко искам да дам на хората радост. Почти нямам тъмни картини. Е, има изключения, сигурно ще се намерят малко, които да се преброят на пръстите на едната ръка. Водещи в моето изкуство остават светлината и колоритът”, казва художникът.

От близо две десетилетия той прави и декори за филмови продукции. Негови картини има за филма „Октопод 2” с реж. Йоси Вейн, „Вярваме в Бог” с участието на Вал Килмър, Крисчън Слейтър и Дарил Хана, 2001 г., „Плъхове”, „Лавина” с реж. Марк Рупър, дизайнер Гордън Уайлдинг, 2003 г. Художник изпълнител е във филма „Контрол” с участието на Уилям Дефо, Рей Лиота и Мишел Родригес, 2003 г.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *