Внимание! Важно за всички, които имат кредити или ще теглят такива! Идва период, когато лихвите ще…

Банките ще носят отговорност, ако отпуснат ипотечен кредит на рисков клиент. Затягането на правилата влиза в сила след месец. В същото време експерти прогнозират, че от догодина кредитите може да започнат да поскъпват, съобщават експерти по БТВ.  

От две години лихвите по ипотечните заеми у нас се формират на базата на пазарен индекс плюс фиксирана надбавка. Евтините пари в Европа постепенно смъкнаха този индекс до рекордно ниски нива и стойностите му вече са отрицателни. Постепенно това доведе и до намаляване на лихвите по кредитите у нас с около 1 % за последната година. 

А резултатът според кредитни консултанти е, че в момента едва двама от десет души избират да плащат по-висока , но фиксирана лихва за период от 3, 5 или 10 години , а повечето хора избират да плащат по-ниска вноска, но с плаваща лихва. 

Ивелин от Варна смята, че ако си вземе малко жилище със заем, вноската му няма да е непосилна – около 500 лева. Като лихвата му предпочита да е по-ниска, отколкото да е фиксирана. Финансисти в Европа припомнят, че парите в Европа сега са евтини, защото централната банка се опитва да ги извади от трезорите и да съживи потреблението. Когато икономиката започне да расте, цената на парите и лихвите ще тръгнат нагоре. Според някои експерти сегашното задържане на нивата е показател, че е достигнато дъното и нарастването може да започне още тази година. Очаква се покачването да стане плавно – с по няколко лева месечно. В много от договорите има посочено условие лихвите да се променят само при движение на пазарните индекси над 1%. А според новия закон за ипотечнит езаеми банките са готови писмено да уведомят всеки клиент преди да му променят лихвата. 

Междувременно националната статистика отчете, че постепенно доверието на българина за финансите му се е върнало на нивата от 2007 година. Въпреки това данните на статистиката показват още, че повечето от нас все пак нямат намерение да правят големи харчове и да купуват имоти или коли например. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *