Фолкът се поболя! Тони Дачева води битка с диабета, дископатия мори Ивана

Легендата на фолка Радо Шишарката в момента лежи в столичната болница ИСУЛ, след като получи мозъчен кръвоизлив. Той е поредният изпълнител от жанра, който се бори с тежки здравословни проблеми. Редица негови колеги също водят тежки битки с опасни болести. Стрес отключва коварния диабет при фолк певицата Тони Дачева. Заради това тя сега си бие по 4 пъти на ден инсулин, за да е във форма, съобщава „България днес“. 

Всичко станало около година след като изпълнителката била отвлечена от бизнесмен в Лобош. Там тя гостувала като изпълнителка и вече била приключила с ангажимента си, но собственикът на хотела бил пиян, затворил вратата и не разрешил на певицата и на състава да си тръгнат. Тони се изплашила много, а година по-късно й се наложило да потърси лекар заради симптомите на диабет.

Нейният колега Ерик има същата диагноза и това беше причината наскоро да прекрати кариерата си. Причината да се отключи болестта му е смъртта на неговия баща, която той преживява много тежко. В началото Ерик бил много стресиран, но днес вече приема диагнозата спокойно и се старае да спазва всички лекарски предписания. 

„Това не е нещо срамно. Напротив, смятам, че трябва този проблем да се коментира още повече. Както показват последните проучвания, България е на последно място по лечение и профилактика на това заболяване, което е много плашещо“, коментира изпълнителят.

Преди няколко месеца Емилия събра смелост и публично призна, че преживява паник атаки. „Три месеца се мъчих, защото докторите не можеха да разберат какво ми е. Задушавах се, не можех да си поема въздух, имах чувството, че умирам, изпотявах се, много е гадно“, обясни певицата, която пие хапчета и е на антидепресанти. По нейни думи това състояние я е държало по 7-8 часа, отлагала е участия заради него.

Една от любимките на фолка – Ивана, също има своите големи проблеми. „От години страдам от алергия. Даже така и не се установи кой е причинителят на заболяването. Вероятно и затова качих килограми, защото, когато имам пристъп, ми слагаха кортизон, освен че приемах антихистамини. От кортизона се подуваш, натрупва се вода навсякъде“, разкри певицата на народа. 

Мъките й обаче не свършват дотук. „Имам дископатия на кръста. И тя е от години, появява се, пак затихва. Имало е случаи, в които съм сваляла участия, защото, като ме скове, не мога да се изправя. Нечовешка болка е, който не е страдал от дископатия, няма да разбере“, добави айтозлийката.

Сериозно е и положението при Лияна, която напоследък реши да прекрати музикалните си изяви. На 18 години й открили проблем със сърцето. „Изведнъж спрях да тренирам и започнах да вдигам кръвно, появи се и аритмия. Изследванията показаха, че имам пролапс на митрална клапа – вроден сърдечен дефект.

Единственото предписание на лекуващата лекарка беше да продължа да спортувам както преди, защото тялото е свикнало да функционира така“, призна Лияна.

Проблеми със сърцето имала и Емануела, която още на 5-годишна възраст претърпява операция. Белегът от интервенцията продължава да стои на гърдите й до ден днешен. Преди няколко години пък при 5-часова операция й премахнали силиконовите импланти и отстранили херния.

Драматична битка за здравето си имаше и фолклорната певица Росица Пейчева. Кампанията по събирането на пари за лечението й мобилизира много нейни колежки, които помогнаха с пари и благотворителни концерти. 

Заболяването й е вродена дисплазия на тазобедрената става. Всичко било наред до един момент, когато страданията й се обострят. Започват болки, които тя стоически понася до едно време, но изследванията на ядрено-магнитен резонанс показват, че ставата й сериозно е увредена. Налага се операция в Германия, която приключва успешно. Малката певица Кристина Арабаджиева, която по това време бе ученичка по музика на Росица Пейчева, реши да й дари 10 000 лева, които взе като победителка в предаването „България търси талант“.

Прези миналата година емблематичният певец на мутрите Иван Карачоров-Килифаревския поп почина в Германия, където живееше от 15 години. Свещеникът и изпълнител на култовия мутренски химн „Тигре, тигре“ заедно с Радо Шишарката имаше рак на дебелото черво. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *