Децата се справят много по-добре от възрастните при класическата задача с автобуса

Вероятно знаете тази загадка. В коя посока се движи автобусът, показан на картинката ?

National Geographic постави този въпрос в предаването Brain Games и се оказа, че той затруднява много повече възрастните, отколкото децата.

От предаването разбираме, че 80 процента от децата под десетгодишна възраст отговарят правилно на момента. За възрастните това се оказва малко по-трудно. За да решите загадката, е нужно да имете предвид:

1. Къде са вратите? Дали това е някакъв футуристичен автобус, в който хората се телепортират? Разбира се, че не. Простата логика ще ви каже, че вратите са от другата страна.
2. Сега се замислете за посоката на движение на автомобилите. У нас, както и в повечето страни, движението е дясно. Сега си представете къде е мястото на шофьора. Имайки предвид посоката на движение, трябва да си го представим отляво.


3. Ако автобусът е конструиран правилно, мястото на шофьора е отпред и отляво, вратите са от другата страна и можем да безпогрешно да предположим, че автобусът се движи наляво.

Разбира се, ако се намирате във Великобритания или друга страна, в която движението е отляво, всичко се обръща и същият този автобус ще се движи надясно.

Сега решете тази простичка логическа задача наум за по-малко от секунда – като десетгодишно или още по-малко дете.

Децата са много по-добри в моменталната преценка, базирана на първата дадена зрителна информация. Възрастните, от друга страна, търсят допълнителни визуални и други източници на информация, преди да формират преценката си. Което прави решенията им по-бавни и, може би, по-обмислени.Обекти.бг

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *