Главният комисар на МВР Г. Костов заряза лозята в Делчево с кмета Владимир Москов

Главният секретар на МВР Георги Костов заряза лозята в гоцеделчевското село Делчево като специален гост на бизнесмена Георги Шапков. С пожелания да е още по- плодородна от миналата година, да се роди много кехлибарено грозде и бъчвите да са пълни с руйно вино в традиционния ритуал се включиха още и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник областният управител Асим Адемов и кметът на съседния гръцки град Като Неврокопи  Василиос Янопулос, който пристигна в Делчево със свои колеги кметове от Драма и Просочани.

И тази година местността Баира се изпълни с хора, мнозина пременени в народни носии. Кметът на Делчево Иван Панайотов като същински Трифон Зарезан, облечен в национална носия, посрещаше гостите с бъклица, а после лично поведе дългото хоро. Голяма група музиканти и  самодейци се изсипаха в Делчево за ритуала, а заради хубавия слънчев и топъл ден площадът почерня от хора. Навсякъде се вдигаха наздравици с пълни чаши бяло и червено вино, което цял ден не спря да тече от двете чешми на мегдана.

Ден по-рано в гоцеделчевското село Делчево се проведе фестивал на виното. Празникът започна с конкурс-дегустация на вино и ракия. Надпреварата премина при голям интерес, бяха представени 110 мостри от домашно произведени напитки. Участниците в конкурса освен от Гоцеделческо, бяха от Пловдив, Бургас, Сухиндол и Ловеч. И този път не мина  без традиционното гръцко участие. Вината и ракиите от южните ни съседи бяха 41. Най-много бяха от региона на Драма – 23, а останалите – от Солун, Халкидики, Кавала и Едеса.

Поздравления към участниците, журито и гостите на конкурса отправиха кметският наместник на село Делчево Иван Панайотов и председателят на Сдружението на винопроизводителите на Северна Гърция Атанасиос Кирцис. Журито бе разделено на четири екипа – по два за ракии и за вина. Журито оценяваше напитките в пет раздела – три за ракиите – бели, оцветени и ароматни, а за вината – бели и червени, и след петчасова дегустация журито излезе с решение кои са най-добрите майстори.

В раздела за ново вино на първо място бе отличен Анастасиус Кирцис, на второ място неврокопчанът Георги Бакалчев. Третото място бе за Никола Думбанов.

В раздела за бели и розови вина на първо място е Светлозар Караилиев от Гоце Делчев, второ бе отредено за брат му  Венцислав Караилиев, а третото за гръцкия винопроизводител Александър Караполититудис.

В класацията за бели ракии първото място взе неврокопчанинът Никола Думбанов, второто място бе за гърка Андонис Мутацос, а третото място взе „Гълъбовата къща“ от село Делчево.

За най-добър майстор на „ароматизирана ракия“ бе признат Стоян Тунчев, на второ място бе Светлозар Караилиев, а третото отново е за брат му Сергей.

В последния конкурсен раздел отлежали ракии първото място зае „Шапковата кръчма“, второто място бе за Сергей Карадалиев, а третото бе за д-р Емил Боцев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *