Съдът върна в шефския кабинет в детска ясла „Пролет” с 1439 лв. обезщетение най-уволняваната директорка в Дупница М. Данаилова

Директорката на детска ясла „Пролет” в Дупница Малинка Данаилова се връща на бял кон на старата си работа, след като  Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Г. Мухтийска определи, че  дисциплинарното й уволнение е незаконосъобразно, а детското заведение трябва да й плати 1439.64 лв. Парите са разликата от заплатата, която е получавала Данаилова като директор на детско заведение „Пролет”, и заплатата й като служител на общинската болница в Дупница, където започнала работа веднага след отстраняването й.

Данаилова е най-уволняваният директор в Града на барикадите. Двама поредни кметове я освобождават дисциплинарно, а съдът два пъти я връща на директорския стол.

Пред Окръжен съд – Кюстендил Данаилова представила документи, че от 16.04.2015 г. работила като ръководител на бюджетно звено „Постоянна детска ясла „Пролет“ в Дупница, след като съдът я възстановил след предишното й уволнение. Само три дена по-късно, на 20.04.2015 г., кметът на Дупница отново прекратява трудовото й правоотношение.

От документите по делото става ясно, че бившата директорка не е останала без работа и работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД от деня на освобождаването й от директорския пост.

Сумата от 1439.64 лв. е разликата между директорската заплата и тази, която получава в момента /420 лв./, за шест месеца, считано от 20.04.2015 г. до 20.10.2015 г., ведно със законната лихва върху тази сума до окончателното й заплащане, както и разноските по делото. Според съда наказание, наложено, без да са поискани обяснения, е незаконно.

Първото уволнение на директора на детска ясла „Пролет“ Малинка Данаилова бе обявено официално през ноември 2012 година от тогавашния зам. кмет по социалните дейности на община Дупница Крум Милев. Причините за отстраняването на Данаилова са открити нередности по време на одит на детското заведение.

Според Милев извършеният одит и проверка от експерти от общината установили редица нарушения в детското заведение – конфликт на интереси, нарушения на трудовата дисциплина, назначавала е хора със средно и основно образование на позиции, които изискват висше образование, неводене на отчетна документация, вкарване на детското заведение в преразход на средства за работни заплати, промяна на работното време на медицинските сестри и други. Конфликтът на интереси се изразява в това, че Данаилова е назначила сестра си, която е на пряко подчинение на директора, освен това е и материалноотговорно лице.

Всички тези обвинения обаче така и не бяха доказани в съда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *