Семейство от Господинци заряза тютюна, започва бизнес с лавандула

Семейство Хаджиеви е първото в гоцеделчевското село Господинци, което се отказа официално от тютюнопроизводството и реши да пробва с отглеждането на лавандула като алтернатива, съобщи за вестник „Струма“ кметът Ахмед Ходжов. Те вече са засадили първите 15 декара експериментално, за да видят дали ще получат по-висок доход от тютюна. С отглеждането на лавандулата ще се занимават двамата синове на Вергил Хаджиев, който им е помогнал за началото на новия бизнес и е заминал на гурбет в Германия, за да заработи средства за техника и евентуално да си купят повече земя. Семейството е кандидатствало в община Гоце Делчев за 30 декара общинска земя под наем и очаква скоро въпросът да бъде решен. Но дори да получат земята, за тази година няма да могат да я засадят и ще чакат следващата.

Лавандулата не е позната култура в района и един вид семейство Хаджиеви прави бизнес експеримент без гаранции, че ще е успешен.

„Наскоро в качеството си на кмет бях поканен на среща с предприемачи, които поддържат връзка с външни фирми за прогнози по отношение на земеделските култури за нашия регион. Според техните твърдения и проучвания за Господинци и региона най-добрата алтернатива на тютюна е лавандулата”, обясни кметът Ахмед Ходжов. Но побърза да направи и презастраховка: „На този етап за нас това все още е мит, защото никой не го е опитвал, хората проявяват съмнение и предпазливост. Рано е да се слага „каруцата пред коня“, но трудолюбивите хора са решили да опитат, като се надяват прогнозите на външните фирми да са верни. Лавандулата е многогодишно растение, което се отглежда много по-лесно от тютюна, дава по-високи добиви и цената е далеч по добра”, смята кметът. Той прави и бърз анализ на местните особености на трудовия пазар и заетостта: „ В Господинци процентът на безработицата е нисък, защото повечето жители работят в цехове по Гоце Делчев, мнозина си имат и частен бизнес. Безработицата предимно е сред хората в предпенсионна възраст, които не са желани нито от фирмите, нито от държавните предприятия. Що се отнася до безработните млади хора, Ходжов е по-краен в оценката си за тях: Търсят работа за много пари, но ако има възможност без какъвто и да е труд да се полага“.

Тютюнопроизводството в селото залязва с всяка година, миналата само 16 семейства са се регистрирали като производители, но впоследствие 4 са се отказали. За тази година все още не са постъпили заявките. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *