Охранителният бос Пене Алексиев блокира с джипа си общински паркинг в Разлог, отказва да плати 1 лв. такса, викат полиция

Собственикът на охранителна фирма „Елос“ в Разлог Пене Алексиев блокира за близо час достъпа до платения паркинг на ул. „Христо Ботев“ и ул. „Гоце Делчев“, след като служителката от общинско предприятие „Паркинги и гаражи“ отказа да го пусне вътре, докато не вземе талонче за паркиране и да плати престоя си. Случаят наложи намесата на полицията в Разлог, за да бъде освободен входът на платения паркинг, където СОД шефът зарязал джипа си и изчезнал.

Сцената се е разиграла в понеделник. Алексиев искал да влезе с джипа си до единия от офисите на фирмата, който се намира в сградата на „Погледец”, за да извърши по негови думи товаро-разтоварна дейност. Заради честите му откази да плаща както за „синя зона” в града, така и на платените паркинги, служителката на входната будка отказала да вдигне бариерата, като му обяснила, че ще го направи, когато господинът си вземе талонче, с което да плати престоя си.

След няколкоминутен спор Алексиев зарязал джипа си на бариерата, заключил го и напуснал мястото. Служителката в общинското предприятие уведомила за това шефа на „Паркинги и гаражи“ Стефан Лачинов, който поискал съдействие от полицията и след броени минути патрул на РУП – Разлог пристигнал на мястото. Наложило се полицаите да издадат на нарушителя полицейско разпореждане за премахване на автомобила от бариерата, за да бъде освободен входът на платения паркинг. П. Алексиев подписал разпореждането, без да възрази, а малко по-късно по разпореждане на друг полицейски служител бариерата била вдигната и автомобилът на Алексиев е пуснат на паркинга.

Позициите на двете страни коренно се разминават. Твърденията на Алексиев са, че община Разлог нарушава правата му, като му отказва достъп до неговите офиси за извършване на товаро-разтоварна дейност. „Имаме четири офиса, които се намират в платената зона, и ни отказват достъп за извършване на товаро-разтоварна дейност, не за паркиране. Не говорим за паркиране, а за свободен достъп. Все едно някой да ви забрани да си влизате вкъщи. Аз носех 280 кг багаж в колата си, който трябваше да разтоваря в офиса, а единственият ми достъп дотам е паркингът. Общината е длъжна да ми осигури достъп до собствените ми обекти. Аз плащам данъци на тази община и в крайна сметка тази наредба, която е подзаконов нормативен акт, ми отнема правата, които имам по закон”, каза Пене Алексиев и допълни, че в основата на всичко е лична неприязън на шефа на „Паркинги и гаражи“ към него и дружеството му.

Според разказа на Алексиев преди около четири-пет години всички коли на охранителните фирми са имали свободен достъп до платените паркинги дотолкова, доколкото им изисква оперативната работа, но по предложение на общинския съветник Емил Колевичин е гласувано и прието изменение на наредбата, според което е ограничен достъпът им. Според твърденията на Алексиев 70% от тогавашните общински съветници са гласували, без да знаят точно какво гласуват, и са дали гласа си, мислейки, че дават съгласие за достъп, а не за отказ на охранителните фирми до платените зони за паркиране. 

Оказа се, че за СОД автомобилите има определени 4 паркоместа пред читалището в града, където могат да паркират напълно безплатно. Това Алексиев нарече „предложение на някой некомпетентен служител от община Разлог“, като заяви, че няма как всички охранителни фирми, които в града не са четири, а седем на брой, да паркират на едно и също място, при положение че са конкуренти в бизнеса. Той е категоричен, че СОД фирмите трябва да се ползват със същите права като полицията, тъй като заедно с тях се грижат за опазване на обществения ред в града.

От община Разлог са категорични, че наредбата на ОбС важи за всички граждани и трябва да се спазва. „Наредбата си е наредба и трябва да се спазва от всички”, каза кметът на Разлог Красимир Герчев и допълни: „Никой не е привилегирован, за да я нарушава. Това важи както за общинското ръководство, така и за общинските съветници. Всички си плащат или са си направили абонамент“, каза  Кр. Герчев.

Шефът на „Паркинги и гаражи” Стефан Лачинов заяви: „Относно конкретния случай, това, което се знае като факти, е, че г-н Алексиев не е бил допуснат да влезе с джипа си в платения паркинг на ул. „Гоце Делчев“, тъй като е отказал да заплати дължимата такса от 1 лв. Впоследствие блъска с автомобила си входната бариера и изкривява рамото й. Връща около половин метър назад и оставя автомобила си в платното за движение. По този начин спира достъпа на всички други автомобили при влизането им в паркинга и затваря изцяло улицата за движение в продължение на около 1 час. След като се запознах със ситуацията, уведомих ръководството на община Разлог и началника на Районното управление на полицията, тъй като ставаше въпрос за нарушение на Закона за движение по пътищата. След намесата на полицейските органи г-н Алексиев премести автомобила и пропускателната способност на паркинга, респективно улицата, беше възстановена.

Искам да кажа, че спазването на законите, правилниците и наредбите е задължение на всеки един от нас, ако искаме да живеем и работим в правова държава. Естествено е да има и недоволни, особено когато водачите се санкционират за неспазване на съответните наредби, но такова е естеството на работата ни, такива са правилата и те трябва да се спазват от всички.

По повод твърдението на г-н Алексиев, че имам лично отношение към него, искам да заявя, че нямам причина и основание за това. Имам отношение единствено и само към това да изпълнявам стриктно служебните си задължения и изисквам същото от служителите на предприятието. Доволен съм от работата на всички и доказателство за това е фактът, че трета поредна година сме на печалба и внасяме съответните средства на 100% в общинския бюджет”, категоричен бе Ст. Лачинов.

Проверка на вестник „Струма” установи, че на паркинга, където е станал проблемът, има десетки фирми, извършващи дейност, и всички са платили абонамент, който е 30 лв. за месец, 55 лв. за два месеца, а годишният е 300 лв. Някои от тях дори са направили абонамент на повече от една кола. В списъка с абонаментите в ОП „Паркинги и гаражи“ фигурират и имената на съпругата на заместник-кмета Иван Гюров – Мария, синът на кмета Кр. Герчев – Иван, общинските съветници Емил Колевичин, Никола Колчев и други, банкови служители, лекари и много други, които, за да ползват паркинга, са платили абонамент. За настоящия месец абонамент за проблемния паркинг са заплатили 10 юридически лица, чиито офиси или търговски обекти са в сградите на паркинга. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *