Съветниците в Кюстендил наляха 17 хил. лв. на ФК „Велбъжд” от джоба на данъкоплатците, всеки месец им плащат и по 8200 лв.

Общинските съветници в Кюстендил наляха 17 хиляди лева от данъците на кюстендилци във футболен клуб „Велбъжд” по искане на управителя на клуба адвокат Илиян Хаджийски. Юристът поиска допълнително финансиране, тъй като им трябвали пари за топки, екипи и охрана на мачовете, а субсидията от 8200 лв., превеждани всеки месец  от община Кюстендил за футболния клуб, не стигали за тези разходи.

„Така и не разбрахме за какво отива общинската субсидия, след като нашето дете докато ходеше на тренировки по футбол, всеки месец си плащахме по 30 лв., а когато тръгнеха да играят мач, всеки родител плаща пътуването и храната на детето си, или пък един татко товари 4-5 деца и ги вози”, коментира Илиян Славчев, чийто син доскоро тренирал футбол.

В писмото на адвокат Хаджийски е записано дори: „Считам, че е целесъобразно сумата /б.а. от 17 000 лв./, ако бъде гласувана, да се преведе изцяло, а ако е невъзможно, на 2 или 4 пъти, заедно с месечното подпомагане от 8200 лв.”

На практика се оказва, че парите са допълнително подпомагане за футболния клуб, който има опасност да изпадне даже от „В” група, тъй като е класиран на предпоследно място миналата година.

Ами ФК „Велбъжд” играе с клубовете на Сапарева баня и Радомир, добре че ЦСКА изпадна, та сега ще им се удаде възможност да играят и с тях, коментират кюстендилци, любители на футбола. Всеки от тях обаче признава, че от години не е стъпвал на стадион „Осогово”, за да гледа мач на местния отбор.

Според регистъра ФК „Велбъжд”  на практика е дружество с нестопанска цел,  но от обяснителната записка на председателя му адвокат Хаджийски то разчита единствено и основно на община Кюстендил за финансиране на дейността му.

Допълнителните пари били наложителни, тъй като за края на месец март тази година се предвижда футболна среща между „Велбъжд” и  ЦСКА, а за нея им трябвали минимум 50 полицаи – за охрана, обяснява мотива за поисканите допълнително 17 000 лв. Хаджийски.

Сред належащите разходи на ФК „Велбъжд”, за които трябва да платят кюстендилските данъкоплатци, са и 20 „официални” топки на цена от 100  до 220 лева всяка, както и още 1200 лв. за 30 броя тренировъчни топки.

В искането на председателя на дружеството са включени и 700 лв. за представителни екипи на детско-юношеската школа, но тъй като ДЮШ имала пет формации сумата, скача на 5000-6000 лв. След това се нареждат валяк за 5000 лв., машина за разчертаване на терена, струваща 1500 лв., и две нови, леки футболни врати на скромната цена от 2000 лв., с още няколко дребни суми за разходи сметката набъбва на скромните 21 000 лв. -22 000 лв.

И всичко това на фона на предпоследното място на ФК „Велбъжд”, на мачовете на който ходят едва 20-30 запалянковци.

Никой така и не се наема да отговори защо община Кюстендил финансира толкова щедро ФК „Велбъжд”, а не някой от другите клубове – художествена гимнастика, батут, карате, волейбол или баскетбол, които имат по няколко торби с медали, а повечето и национални състезатели.

Извън описаното за ФК „Велбъжд” остава фактът, че всяко дете, което посещава детско-юношеската школа /ДЮШ/ на клуба, плаща за тренировки 40 лв. месечно, а на футбол ходят голяма част от децата в началния и прогимназиалния курс в Кюстендил.

В момента във „Велбъжд“ има картотекирани 28 играчи, сред тях трима нови футболисти и двама завърнали се на „Осогово“, за да играят в ЮЗ „В“ група.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *