ДРАМА В ХРАМА НА МЕЛПОМЕНА! Закриват благоевградския театър, ако до 3 м. не мине на самоиздръжка

Благоевградският драматичен театър „Н. Вапцаров“ е пред закриване, драматичната новина потвърди директорът Петър Кьосев, на него му е бил  поставен ултиматум от Министерството на културата, ако до 3 месеца екипът не покаже, че може да се самоиздържа, институцията, която след 3 години трябва да празнува 100-годишен юбилей, ще премине в историята. Лошата вест за театралите и любители на театъра дойде след среща в Министерството на културата между зам. министър Боил Банов, директора П. Кьосев и синдикалния лидер – актрисата Жанет Керанова, на която недвусмислено било декларирано, че държавата няма да търпи хрантутници по повод дълговете към хазната на културни институции, в това число и на ДТ „Н. Вапцаров“.

 628 000 лв. е „на червено“ благоевградският театър в резултат на театралната „реформа“ и честата смяна на директори за последните няколко години. „Разговорът започна с декларирана готовност на министерството да опрости дълга ни и това ми даде надежда, призна  Кьосев. – Ултиматумът обаче е убийствен, защото цената, която трябва да платим, за да оцелеем, са нови 20% съкращения и да изкараме поне толкова пари, колкото са разходите ни”, разкри директорът.

Преди няколко месеца, когато оглави театъра, той съкрати 10% от екипа и в момента 51 души са на щат. Зам. министър Банов многократно е натъртил, че съставът трябва да се свие до 40 човека, защото заплатите са най-големият разход. Грубите сметки сочат, че на месец сумата, която ДТ „Н. Вапцаров“ трябва да изкарва, е минимум 15 000 лв., или 45 000 лв. за тримесечието.

„В първия миг се зарадвахме, докато осъзнаем колко абсурдно е всичко заради една клауза на министерството, че ако театърът закъса и не успее да изпълни ултиматума, министърът има право да преструктурира културния институт, т. е. да го закрие”, разкри Жанет Керанова. Тя веднага се е срещнала със синдикалния лидер на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, за да изложи аргументи за специалния статут, който има благоевградският театър в Югозапада. „Обясних, че ако не сме ние да отидем в Гоцеделчевско, Сатовчанско, Гърмен… хората няма да знаят какво е театър, този район е изключително важен за целостта на държавата и не може тя да няма политическа стратегия в културата. Вцепених се обаче от коментара на колегата ми, че министерството нямало да лиши региона от изкуство, защото ще превърне театъра ни в продуцентски център или открита сцена“, не крие разочарованието си актрисата синдикалист.

И двата варианта означават на работа да остане само обслужващ персонал и директор – до 6-7 души, а целият актьорски състав остава на улицата заедно с емблемата на културния живот не само на Благоевград, но и на всички общини в Югозападна България – ДТ „Н. Вапцаров.

Отдавна се коментира, че софиянци са хвърлили око на отличната база на благоевградския театър, която е само на час от столицата и където ще могат да продават халтурата си на път за Банско или Бяло море .

„Уведомих колегите за патовата ситуация, в която се намираме, колкото и да е слаба, надежда да оцелеем има и вече сме готови с екшън план, който представяме в министерството“, съобщи директорът П. Кьосев. „Истината е, че без публиката това не може да стане, защото всеки купен билет през това тримесечие за нас буквално е спасителна инжекция. Иска ми се да вярвам, че благоевградчани и хората от региона няма да позволят перлата в короната на културния живот на Югозапада – драматичният театър, да бъде заличена с лека ръка”, призна директорът.

В късния следобед вчера на интернет страницата си Министерство на културата обяви, че „дава шанс на държавните театри, натрупали дългове, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика“, като покрие задълженията им от своя бюджет. В списъка заедно с театъра в Благоевград са и театрите в Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, Държавният музикален и балетен център в София и операта в Стара Загора, както и Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. До десетина дни се очаква и министерското постановление, с което съдбата на десетте културни институции да се предостави на едноличното решение на министър Рашидов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *