Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с председателя на ОбС- Благоевград Радослав Тасков

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с председателя на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков днес. Двамата обсъдиха предстоящото второ издание на „Francofolies.Blagoevrgad”, което ще се проведе от 17 до 19 юни тази година. Посланикът Кабан обеща посолството на Франция да съдейства на Община Благоевград с каквото е необходимо за перфектното реализиране на фестивала, който е важен не само за Благоевград, но и за Франция. Обсъден бе и въпрос, свързан с бъдещ общ проект между Благоевград и френска страна, насочен към музея. Той ще обхване визията на залите, както и привличането на подрастващата аудитория към културното наследство. Посланик Кабан съобщи на председателя на ОбС Радослав Тасков за намерението за първи път да се организира конкурс, организиран от Френския институт в София, Министерството на регионалното развитие, Министерството на околната среда и водите и Министерството на транспорта. Идеята е общините в България да представят своите най- добри проекти и практики в областта на екологията. Ще има различни теми за транспорта, енергийната ефективност на сградите, публични и частни сгради. Ще има жури и всяка община ще представи постиженията си в тези теми.

Това ще помогне всяка община да знае какво се случва в останалите и по този начин да се споделя опит, който да намали времето за реализиране на проекти, ако вече има осъществени такива. Така ще се представят най- добрите и работещи техники при спечелването на проекти. „Този конкурс ще бъде обявен през март, а резултатът от него ще бъде през есента, но вие разбирате първи. Благоевград е напреднал изключително много в обновяването на сградите и има отлични шансове за спечелване на конкурса. Една от наградите е седмица на обмен с общини във Франция и по този начин да се работи ръка за ръка. Конкурсът ще бъде финансиран от френските предприятия и фирми, като голяма част от тях са в България”, каза посланик Кабан. От своя страна председателят на Общински съвет подкрепи думите на посланика, че Благоевград е лидер в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради благодарение на усилията на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и добрата работа от страна на екипа му. „Имаме повече подписани договори от всички и съм сигурен, че ще спечелим през 2017г. награда за промяна на цялостната визия на града, защото ще се обновят цели квартали”, каза Радослав Тасков. Посланик Кабан се съгласи, като подчерта колко е важно Благоевград да предаде успешната практика и на останалите общини.

„Ние положихме много труд и кметът Камбитов, и всички ние дадохме лична гаранция, тъй като се появи недобронамерена информация от някои партии, разясняваше се на всеки домоуправител и гражданин индивидуално. Ние имаме завършени 5 сгради и хората се убедиха, че е напълно безплатно. През март месец започва и втори етап, по който още преди неговото начало имаме 130 допълнителни сдружения”, допълни Радослав Тасков. В края на срещата председателят на Общински съвет- Благоевград подари на посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан един от символите на Благоевград – изображение за стена на Ансамбъл „Пирин”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *