27-г. родилка започна да се души, лекарката постави диагноза в първите минути и жената…

Антоанета от Бургас ражда близнаците със секцио в 35-а г.с. Младата жена се чувства добре, без да е имала сериозни оплаквания от многоплодната бременност. Само няколко часа след раждането обаче тя развива остра сърдечна недостатъчност. 

Дежурна в Кардиологичното отделение на болницата е д-р Ангелина Скръчкова, която лекарите от АГ викат по спешност.  

„Намерих родилката седнала в леглото, не можеше да легне, защото кашляше непрекъснато. Имаше много силно изразен задух и отхрачваше пенести и розови на цвят храчки – типична картина на белодробен оток. Само 4-5 часа след раждането, тя развива остра лява сърдечна недостатъчност, с невъзможност да диша и отделя течност в белия дроб”, обяснява д-р Скръчкова.

Опитната кардиоложка веднага разбира, че момичето е с опасност за живота, вика реаниматор, назначава кръвни проби и прави  ехокардиография. Резултатът от изследването показва, че вместо с 60 %, нейното сърце изпомпва кръвта с 40 %, което поставя диагнозата – дилатативна кардиомиопатия, свързана с товара на бременността.

Направеният скенер изключва другата причина за подобно остро състояние – белодробен тромбоемболизъм. Скенерът доказва, че в белия дроб на жената има течност, като плеврални изливи, течност има и в самия белодробен паренхим, пише флагман.

Междувременно д-р Скръчкова е назначила терапия с кислород и с диуретик – лекарство, което стимулира изхвърлянето на течността от белия дроб.

Състоянието на родилката бързо се подобрява и след по-малко от седмица младата жена е изписана от болницата.

„Вероятно в последните няколко седмици преди да роди, тя е имала прояви на сърдечна недостатъчност, но в много по-лека форма – нормално е малко да се уморява, да се задъхва и да има сърцебиене. През бременността – и двата плода са се развивали с размери като за самостоятелно бебе”, обяснява още д-р Скръчкова.
В дългогодишната й практика тя не е имала друг подобен случай – току-що родила жена да получи остра сърдечна недостатъчност.
„Имала съм родилки, които седмица – две след изписването, когато вече започнат да се грижат за бебетата си, се задъхват, получават отоци и се връщат в болницата да ги лекуваме с прояви на сърдечна недостатъчност. При Антоанета рисковият фактор се е оказал многоплодната бременност, веднага след „падането на товара” се развива картина на остра сърдечна недостатъчност, като проява на перинатална кардиомиопатия”, споделя кардиоложката. 
С тегло от 2440 и 2770 грама момиченцата се раждат с белодробна зрялост, макар и с леко забавена адаптация и нужда от кислородотерапия. След две седмици в кувьоз в Неонатологично отделение, са изписани и са при родителите си. Щастливото семейство е благодарно на лекарите в МБАЛ „Дева Мария” за проявения професионализъм.       
Случаят е показателен за отличното сътрудничество между отделните звена в болницата, което е изключително важно за добрия изход при неочаквано настъпили усложнения. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *