Гражданин с измислен адрес топи пред министър Москов ексшефката д-р Лена Павлова, че водила в Гърция бизнесмена Петър Байкушев, преди той да спечели поръчка за ремонт на РЗИ – Благоевград

Комисията за конфликт на интереси не можа да излезе навреме с решение, за да даде рамо на бившата шефка на Регионалната здравна инспекция в Благоевград Лена Павлова и поне частично да й помогне да се спаси от уволнение.

Точно в тази държавна институция бе изпратено писмото-сигнал от Инспектората на здравното министерство срещу нея.

Сигналът е постъпил в комисията на 8 юли 2015 г., тя обаче успя едва преди дни да приключи проверката и да обяви, че не намира конфликт на интереси в работата на д-р Павлова при управление на РЗИ -Благоевград. Решението е от типа „след дъжд – качулка“, защото в крайна сметка Павлова бе уволнена в разгара на разследването, веднага след местните избори в края на октомври миналата година.

Самият сигнал бе съшит от общоизвестни факти от рода на този, че преди назначаването й за директор на РЗИ д-р Павлова е извършвала дейност по дезинфекция, дезинсекция и дератизация /ДДД/ чрез фирмата си „Гарант медикал“ ЕООД, която впоследствие прехвърлила на съпруга на братовата й дъщеря Симеон Баладжанов.

Твърдеше се още, че след заемане на длъжността д-р Павлова разширила дейността на фирмата си, като притискала конкурентите, а сред клиентите й били болниците в Петрич, Гоце Делчев и Сандански, ЮЗУ, община Благоевград и ВиК – Благоевград.

Специално внимание в изпратения от инспектората сигнал бе отделено на европроект за реновиране на лабораторния сектор на РЗИ – Благоевград, наречен „По-добри здравни грижи в българо-гръцката гранична зона“ и финансиран по ОП „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013“, по който РЗИ и здравната служба в гр. Кавала си сътрудничили – и точно в тази връзка на 28 април 2014 г. Павлова ходила в командировка в Кавала с бъдещия изпълнител на СМР по проекта Петър Байкушев, докладваше бдителният информатор.

Оказа се, че сигналът е изпратен в инспектората на МЗ от Благоевград от лице с 2 имена и адрес, който обаче не съществува.

В хода на изтощителното 7-месечно проучване комисията е уточнила само от кога до кога д-р Павлова е била директор на РЗИ – Благоевград и че тя чинно е посочила в декларацията си за конфликт на интереси фирма „Гарант медикал“ ЕООД, където до назначаването й като директор на РЗИ е била първо управител, после – ръководител дейността по ДДД. По отношение на командировката й по проекта е установено, че е пътувала заедно с още 2-ма служители от инспекцията с автомобил на РЗИ, а ако по същото време и бизнесменът Байкушев е минал границата, то това едва ли може да е повод за дисциплинарно преследване.

По основното обвинение – за конфликт на интереси заради прехвърлената частна фирма, Павлова се оказа априори оправдана – родствената връзка между нея и съпруга на племенницата й е по сватовство от ІІІ степен и е извън кръга на свързаните лица.

Както вестник „Струма” писа, когато бе освободена от поста, д-р Павлова обяви, че е жертва на чиста политическа репресия и уронване на професионалния й престиж, и декларира, че ще заведе дело. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *