Учени обещават появата на хапче за гняв

Хапче, способно да укроти дори Невероятния Хълк, скоро ще бъде възможно благодарение на американски учени, които са идентифицирали центъра на гнева в мозъка, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на публикация в сп. „Кърънт байолъджи“. 

Гневните изблици като тези на супергероя от едноименния филм се случват, когато се разрушат невроните в мозъка, които контролират тревожността.

Откритието на специалисти от Нюйоркския университет може да доведе до разработването на нови лекарства за контролиране на гнева, които ще оставят в миналото поведенческите терапии за справяне с проблема. 

В експерименти с мъжки мишки авторите на изследването са установили, че промени в латералния септум, намиращ се в центъра на мозъка, карат гризачите без предупреждение да нападат себеподобните си. 

Откритието дава насоки и за по-доброто разбиране на агресията при други животински видове, както и при човека. Увреждането или загубата на функции в латералния септум в мозъка води до поредица от активности в други мозъчни региони и съответно до промени в поведението.

В настоящото изследване учените са използвали оптогенетика – техника за контролиране на активността на невроните чрез светлина, за да активират изкуствено набор от специфични неврони в латералния септум. В експеримента специалистите са успели да активират, да спрат и отново да активират агресивни изблици при гризачите. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *