Австрия затваря границата си!

Австрийският министър на външните работи Себастиян Курц отново повтори, че бежанската вълна в Европа не може да продължава безкрайно. Ако не се стигне до общоевропейско решение, на Австрия не й остава нищо друго ,освен да намали прилива на мигранти, предупреди Курц пред „Дойче веле“.

Дипломатът съобщи, че властите във Виена са в непрекъсната комуникация със страните от Западните Балкани и поясни, че всички действия трябва да се извършват в пълна координация. Необходима е нова инициатива за намаляване на прилива на бежанци по т.нар. Балкански път и така да се стигне до общо решение на проблема на ниво на ЕС, каза още той. „Затварянето на границите ще бъде първо сигнал към трафикантите на хора, към самите бежанци, и на първо място към икономическите бежанци, че Европа е пренатоварена и няма как да приемем всички хора. Това ще означава, че много по-малко хора ще потеглят на път. От друга страна това ще доведе до готовността на Гърция да приеме помощ“, смята Себастиян Курц.

„Нещата ще се променят на секундата, ако Гърция вече не е транзитна държава, където бежанците не остават дори 24 часа и Атина разбере, че маршрутът в Централна Европа вече не може да се минава ей така, както ставаше през изминалата година“, поясни австрийският министър. „Но ние не може да чакаме голямото и окончателно решение и да стоим настрани, докато не ни пренатоварят. Ние не искаме да взимаме национални решения -, не искаме, но сме принудени“, подчерта Курц и поясни, че регионалният подход към проблема е по-добър от този на отделните държави. Поради тази причина Австрия е в контакт не само с Вишеградската група, но и със страните от Балканския път с цел да бъде намален приливът на бежанци.

„Не е възможно да има безкраен прием на бежанци в Европа. Според мен много по-добре е да се помогне на място, в кризисните региони…Само ако има функциониращи външни граници, ЕС може да бъде без вътрешни граници“, каза още Себастиян Курц и добави, че “ не е възможно всеки един бежанец или икономически имигрант сам да решава къде да подава искане за получаване на убежище. „Като човек разбирам, че бежанците правят именно това, но като политик мога да призная, че тази система не може да продължава дълго време“, заяви в заключение австрийският дипломат №1.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *