Последните думи на Трифон Иванов: Добре съм, ще живея!

България се прости с един от най-храбрите футболисти, защитавали цветовете на родината ни по света. На 50 години почина Трифон Иванов. Вторият инфаркт се оказа фатален за железния защитник и герой от САЩ-94. Туньо преживя първия по-рано миналата година, беше се вдигнал бързо, а в деня преди смъртта си дори е бил на работа.

Във фаталния 13 февруари обаче се хванал за сърцето и издъхнал в дома на приятелката си Валя Панова в село Самоводене, пише ежедневник.

Новината, смразила България като леден вятър, беше съобщена от кмета на селото Николай Милаковски. Около 10 часа сутринта Трифон получил масиран инфаркт и паднал.

Валя веднага се обадила на Бърза помощ, след това потърсила и кмета. Когато линейката пристигнала, Туньо вече бил мъртъв. Култовият бранител пет пари не даваше за ледения дъх на смъртта. Готвеше се за снимки на документален филм и буквално броени дни преди да се присъедини към небесния отбор на футболните легенди, споделил с близки и журналисти: „Добре съм вече, прескочих трапа“.

Последните ми изследвания са без грешка. Вече гледам по-спокойно, по-уравновесено, по-забавено“. Оставали са му часове на тази земя. Приживе Трифон Иванов не обичаше да се отказва от нищо. Близките му твърдят, че именно алкохолът и цигарите са причина да си докара двата инфаркта, първият от които получи вечерта на 19 август миналата година. Тогава оцеля благодарение на вещите медици, които преди това бяха лекували успешно тежки случаи като този на Митьо Пищова. Направиха му коронарография и му поставиха стент, тъй като имал запушване на дясната коронарна артерия. Само след месец лечение Трифон се изправи и поднови работата си като шеф на зоналната футболна централа в старопрестолния град. Приятелите му разправят, че намалил цигарите, а пиенето ограничил – по една, най-много две чашки на вечер.

По празниците около Коледа и Нова година дори избягвал да се мярка на традиционните софри на футболните отбори от региона, за да не се изкушава да яде и пие. Тактично отклонявал поканите. За вчера обаче бил поканил приятели да празнуват имения му ден на Трифон Зарезан.

Приготвил вино и ракия, както си му е редът, само че не доживял празника… Ден преди смъртта си Трифон е бил на заседание във Враца, където вдигнал кръвно, научи „Всеки ден“. Героят от САЩ-94 отишъл дотам, за да помирява подопечните си от областната футболна централа. „Пристигнах, за да туширам зреещото напрежение“, казал Трифон Иванов. Погребението на Трифон Иванов ще бъде в сряда, 17 февруари, от 13 часа във Велико Търново. Поклонението ще бъде в ритуалната зала на гробищата. Изчакването от няколко дни се налага, за да пристигнат двете му дъщери Марина и Галина, които живеят в чужбина. Те са от първия му брак с Мариана от Поликраище. Трифон има още една дъщеря – Даяна, тя е от следващата му връзка с доста по-младата от него Денислава.

До смъртта си бившият футболист живееше с Валя Панова от Самоводене, която има строителен бизнес. Приживе Трифон Иванов също се опита да направи бизнес, но така и не успя. Първо пробва с горива, като стана представител на австрийската компания „Аванти“, но не му потръгна. После опита да направи ресторант, но го закри.

По-успешно проби в рекламния бизнес, където стана лице на бирата „Каменица“ заедно с Христо Стоичков и Димитър Пенев. Една от причините за втория фатален инфаркт на Трифон Иванов била, че славният футболист проявил небрежност към предписаните му лекарства. След първия сърдечен удар през август миналата година Туньо се възстановил сравнително бързо. Докторите му изписали хапчета за сърце, за да не стане нов сакатлък. С времето обаче Иванов станал нехаен към лекарските заръки и не пиел лекарствата редовно. Кога забравял, кога бил зает с работни ангажименти, Трифон се сещал за таблетките най-вече покрай близките си. Затова и ограниченията с алкохола и цигарите са се оказали недостатъчни, за да се избегне фаталният край.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *