Хотели в Банско „изгоряха“ с хиляди евро от македонски туроператори

Туроператори мамят хотелиерите в Банско и ги ощетяват с хиляди левове, а държавата е безсилна да защити родния бизнес, който пълни хазната й с милиони левове приход. Последният случай за подобно нагло поведение от страна на туроператорската фирма от Скопие, Македония – „Парадизо Флай”, е само отпреди десетина дни. Фирмата работи с редица хотели в Банско, като предлага туристическите им услуги на свои клиенти от Македония. Туристите плащат на туроператора сумата за избраната от тях услуга в определена дестинация, но тя, от своя страна, не прави превод на парите към българските хотели, с които работи, и по този начин ги ощетява с хиляди левове. Хотелиерите не могат да принудят гостите си да платят престоя си, тъй като те вече са платили на туроператора, нямат право да задържат и личните им документи.

За измамата собственикът на хотел „Елегант Лукс“ в Банско Петър Яков е депозирал жалба в полицията. В деня, когато се разбрало за измамата с македонските туристи, полицаи дори са били на мястото, но се оказало, че те не могат нищо да направят. Наредили на потърпевшия хотелиер да пусне македонците да си тръгнат и да им върне паспортите.

„В хотела бяхме и аз, и туристите, и полицията. Те отказваха да си платят и ние им задържахме паспортите. Оказа се, че от полицията не могат нищо да направят, дори ми заявиха, че нямам право да ги задържам и трябва да им върна личните карти, в противен случай трябва да ме арестуват. Ние им предложихме да издадем фактура на туристите, за да удостоверим плащането при нас, и по този начин ще имат право да си вземат парите от тази агенция, където са си платили – „Парадизо Флай”, защото те са платили, но парите не са стигнали до нашата банкова сметка. Представих и разпечатка, че няма плащане към България и респективно нашия хотел, но въпреки всичко полицаите заявиха, че това е от частно-правен характер и да се оправяме сами.

Същевременно македонците бяха уведомили за проблема и тяхното посолство или консулство, откъдето се бяха обадили в полицията и бяха казали същото – че нямаме право да задържаме техните хора и нямаме право да ги караме да си плащат, защото си били платили в Скопие.

На този етап проблемът не е, че има измамници, проблемът е, че няма институция в България, която да защити работещите хора като нас, дори в присъствието на хората, които не са си платили, няма законово основание, с което да ги накараме да го направят, което е ужасяващото. В България, в нашите си хотели, държавата не може да те защити по никакъв начин. Карат ни да си събираме парите предварително. В кой хотел по света като отидеш някой ти иска парите предварително? Оставяш си лична карта или паспорт и накрая на престоя отиваш, плащаш и това е. А в България е просто безумие.

Задавам въпрос към управляващите не като потърпевш, а като гражданин на България: Кой може да защити моите интереси в собствената ми страна?“, отправи въпроса си Петър Яков.

За последния случай П. Яков се е консултирал дори с адвокатите си, те са го посъветвали да поиска поне половината сума за храната, но македонците и това отказали да платят.

„Значи по-добре да си македонец или албанец в България, за да има кой да те защити, отколкото да си българин в собствения си хотел и държава, където плащаш данъци, но няма кой да те защити. Огорчението беше голямо, защото туристите признават, че не са си платили, полицията вижда това, установява го и казва: „Не е наш проблем, вие нямате право да ги задържате”. Тогава виждаш колко си безсилен пред закона, който трябва да те защити, но не го прави”, възмути се П. Яков.

Засега единственият изход за хотелиера е да се надява, че фирмата ще благоволи да изплати дължимите суми. Обмисля наистина и вариант да търси парите предварително от туристите, което според него е безумие – първо, защото обижда гостите на хотела, второ, защото практиката в цял свят е да се плаща за услуга, след като си я получил.

За 12-те години, през които сем. Якови, което е от Петрич, но развива бизнеса си в Банско, е претърпяло солидни загуби, неизплатените задължения от страна на некоректни туроператори към хотела на сем. Якови са в размер на над  50-60 хил. лв.

Друг фрапиращ случай, за който хотелиерът разказа, е отпреди три години, когато при идентичен случай проверяващи от НАП, които са били в хотела, са проверявали дали лицата са регистрирани в хотела и в полицията, дали има пуснати фактури за услугата, а въпреки че за престоя на същите гости не е било платено, заявили, че това е проблем на хотелиера. В този случай туроператорската фирма е била пуснала фалшиво платежно нареждане, което е доказано пред проверяващите, но напразно. Хотелиерите отново останали без защита в собствената си държава.

Проблемът пред българските хотелиери си стои, те честно изкарват прехраната си и осигуряват работа на стотици, дори хиляди хора, а всяка година има туроператорски фирми, които се оказват измамници. След края на сезона обявяват фалит и така завличат хотелиерите, а следващия сезон продължават дейността си под друго име.   

Държавата бездейства, няма закон, който да принуди фирмите измамници да издължат сумите на хотелиерите. Туристите пък, които са ползвали услугата в хотелите в Банско, не искат да платят, тъй като са направили това в собствената си държава – в случая Македония. Оказа се, че подобен род измами са факт години в курорти като Банско, а излъганите хотели са десетки.

„Аз лично не виждам в лицето на коя институция мога да получа защита, при положение че някой не ми е платил. Какво като съм написал една жалба и съм изгубил цял ден в полицията – полза няма”, ядосва се П. Яков.

Репортер на вестник „Струма“ потърси коментар и от други измамени хотели в Банско, но с мотива, че не са упълномощени от собствениците да говорят, на този етап управителите отказват да съобщят подробности за случаите на измама. Те обаче не отрекоха, че също са сред потърпевшите от подобни нелоялни туроператорски компании.

Сред фирмите, занимаващи се с туроператорска дейност и ощетили с огромни суми и десетки български хотелиери, е и фалиралата вече българска фирма „Албена Травел“, която е оперирала като цяло на украинския пазар. В черния списък са и варненската „България Еър”, и редица румънски туроператорски фирми, които са обявили фалити, но веднага са регистрирали нова компания, зад които стоят същите лица, но с различно име на фирмата, и никой не знае кои всъщност са те. Отивайки на адреса на обявената в несъстоятелност фирма, те казват: „Съдете ни”, и стартират следващия сезон с ново име, като продължават измамите.

Хотелиерите са категорични, че само промяна в законодателството би гарантирало тяхното спокойствие, но никой не предприема тази стъпка, въпреки че случаите не са прецедент. Македонските медии също публикуват материали за измамени туристи от Македония, закупили пакети чрез туристическа агенция „Юпитер“, също от Скопие, която се открива лесно в сайт за групово пазаруване и която организирала почивки в Банско. В този случай обаче при пристигането си в хотела в курорта на туристите им е отказано настаняване, тъй като не са били направени резервации от въпросната агенция „Юпитер“.

И за друг сериозен проблем на хотелиерите в България, респективно в Банско, сигнализира П. Яков. „Защо плащаме на 100% данъци, като нямаме нормална инфраструктура, а гостите ни газят кал до глезените? Ние сме от 25 години на пазара, вложили сме огромни суми, изкарани с много труд, за да стане хотелът луксозен, седем години плащаме данъци на община Банско, но нямаме дори асфалт!“, ядосва се П. Яков.

„След като ние не сме получили от общината, респективно от държавата, нормалното отношение, защо ние да бъдем коректни платци?! Казват ни, че след като имаме Акт 16, сме длъжни да си плащаме. Аз вече не знам към кого да се обърна, за да имаме улично осветление, да има асфалт, тротоар, не желая нищо повече. Кой да защити българите в България? На този етап няма защита. Ако общината, респективно държавата, се погрижи за инфраструктурата, Банско има огромен потенциал, който ще реализира в утрешен ден повече данъци, ще има и повече покупки, и повече гости. Многократно гостите са споделяли с мен, мислейки си, че съм от персонала, а не собственик, че всичко в града им е харесало – хотела, храната, но газят в кал и това ги отблъсква“, разказа хотелиерът.

Другият проблем, който той е предлагал за разглеждане, е намаляване на данъците за тези, които ползват по-екологично гориво, с оглед на това, че изхвърлят по-малко вредни емисии във въздуха. „Лично съм предлагал и официално, и неофициално всички, които ползват по-екологично гориво за отопление, например газ, да плащат поне 10% по-малко данъци в сравнение с тези, които се отопляват на дърва или въглища. Те изхвърлят много по-вредни емисии във въздуха. Зимата този дим от комините се стели към по-ниските точки на града и в центъра направо не може да се диша. Казват ни обаче, че нямаме право на това и няма закон, с който е да регламентирано.

Не е нормално в България хората, които изпълняват всичко така, както е по закон, да са равни с хората, които нарушават и мачкат законите. За най-голямо съжаление все още думата „бизнес“ е лоша дума в България. Сиреч, ако някой е бизнесмен, значи той е лош човек или е откраднал нещо. За съжаление държавата в лицето на управляващите органи не е изчистила името на предприемачите, на хората, които са изкарали едни пари честно и с много труд. Ако съм направил нещо незаконно, има ДАНС, Икономическа полиция, НАП, има органи, които могат да ме проверят откъде са ми парите, какви са ми нормите на печалба, всичко. Това отношение е обидно“, допълни Яков.

Въпреки всичките проблеми хотелиерският бранш в Банско отчита ръст на туристите през този сезон, но пък споделиха, че ползването на услуги извън пакетните намалява все повече. По-голямата част от туристите си купуват храна от магазина и сами си приготвят нещо за хапване в стаите си. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *