Медни гривни при артрит? Вижте измамата!

Звучи невероятно, но медта е първият метал, използван от човека. Хилядолетия преди Христа тя се е използвала за бижута, съдове, прибори, дори оръжия. Освен познатите й свойства като метал, медта е популярна със способността си да убива или спира разпространението на доста бактерии и микроорганизми. Още в древността е използвана за гръдни рани, с нея са пречиствали и питейната вода.

В минимални количества медта присъства и в човешкото тяло. Посредством нея се усвоява желязото и се поддържа нервната система. Подпомага ензимните системи, засилва енергията на тялото и вляе дори на цвета на кожата. Можем да си я набавим по естествен път чрез ядките, картофите, зелените зеленчуци, черен дроб, морски дарове и шоколад. Медта нормализира кръвното налягане и регулира пулса. Изследвания сочат, че този метал предпазва и от рак поради антиоксидантните си свойства.

Носенето на медна гривна срещу артрит е познато от векове. Как обаче действа тя?

По думите на търговците при носенето на такава гривна се получава триене между метала и кожата, в резултат на което част от него прониква в тялото. Там той възстановявал ставния хрущял и по този начин лекувал артрита и облекчавал силните болки. Така ли е в действителност?

В едно скорошно изследване са били наблюдавани пациенти, които са носели медна гривна, други – магнитна и трети носели гривни без каквито и да са свойства. След пет седмици експерименът показал, че медните гривни (както и магнитните) не са повлияли състоянието на артрит у хората.

Така учените вече са на мнение, че ефектът от медните гривни върху артрита е плацебо-ефект, тоест основан на някакво въображаемо облекчение на болките от страна на пациента. Дори отричат да има какъвто и да е ефект.Дело.бг

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *