10 шедьоври на руското кино представят в Перник

Руското кино традиционно провокира хората да мислят и съпреживяват, руските филми са много емоционални и духовни. Затова руските режисьори обръщат по-малко внимание на уестърните и кървавите сцени, на секссцените, които възбуждат интереса на тълпата, но отправят други послания. Това каза за вестник „Струма“ директорът на Руския културно-информационен център в София Сергей Смитюшенко. По думите му то не се конкурира с Америшканското кино, както и руската култура. То може да не е конкурентно по доходи, но е по-духовно и по-трайно. Смитюшенко и директорът на Дирекция „Кино“ към РКИЦ София  бяха в Перник за откриване декадата на руския филм, посветена на 100-годишнината на руското кино. Инициативата е на читалище „Миньор“ съвместно с руския клуб „Встреча“ и  движение „Приятели на Русия“. В рамките на декадата ще бъдат показани 10 шедьоври на руското кино на 21 век, първият бе дебютът на режисьора Фьодор Бондарчук „Девета рота“.

„Филмът е съзвучен с това, което се случва сега, опасността от тероризма. Това са събития от войната на Русия в Афганистан. Афганистан се превърна в разсадник на тероризма, а патриотизмът в Русия по това време бе много висок“,  сподели с многобройната публика Смитюшенко.

Прожекциите на филмите са безплатни. Преди откриване на декадата  Сергей Смитюшенко и Александър Гришин  се срещнаха със зам. кмета на Перник по култура Севделина Ковачева. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *