830 безплатни винетки раздадени в Петрич, 400 с месечни помощи срещу положен труд

830 безплатни винетни стикера е раздала до вчера дирекция „Социално подпомагане” в Петрич. Приемът на документи е целогодишен, в закона ясно е указано кой има право на безплатни винетки за автомобили. От социалната дирекция в южния град заявиха, че с всяка следваща година се увеличава броят на лицата с увреждания, подаващи документи за безплатни винетни стикери. Имащите право са лицата с 50 и над 50% намалена работоспособност или инвалидност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Имащите право на безплатна винетка трябва да подадат заявление-декларация в дирекция „Социално подпомагане” по местоживеене, като представят лична карта и удостоверение от ТЕЛК, указващо степента им на инвалидност. Ако колата е на името на дете, трябва да се представи копие от акта за раждане, а ако детето е ученик и е над 18 години – служебна бележка от училището, че посещава редовно учебното заведение. Трябва да се представи и свидетелството за регистрация на автомобила и документ за сключена едногодишна застраховка „Гражданска отговорност”. Ако автомобилът е съпружеска собственост, ще е необходимо и свидетелството за сключен брак.

„Молби за получаване на безплатни винетки се приемат през цялата година”, каза директорът на дирекция „Социално подпомагане” в Петрич Гинка Александрова.

Увеличава се и броят на имащите право на месечни помощи. В община Петрич те са около 400 човека. Одобрените за месечни помощи се насочват към общината, откъдето им се възлага извършване на определена работа. Задължени са да отработват 14 дни в месеца по 4 часа на ден. Ако от общината докладват, че някой не отработва, без да има причина за това, се лишава от месечната помощ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *