Фермери от Югозапада на среща в Кресна заплашиха с гръцки протест

Специализирано субсидиране искат фермерите от Югозапада заради специфичните условия в региона, това декларира вчера председателят на Консултативния съвет по животновъдство в Благоевградска област Велин Мицев преди началото на работното заседание в Кресна, на което представителите на бранша от региона обсъдиха най-тежките и спешни за решение проблеми  с представители на държавните структури – Областна служба „Земеделие“, БАБХ – Благоевград, НП „Пирин“ и НП „Рила“.

„На ръба сме, преди няколко месеца на разговори със зам. министър Цветан Димитров поставихме най-спешните за решаване казуси и той се съгласи, че при нас, както и в областите Смолян и Кърджали, условията са специфични. Теренът в областта ни е пресечен, нямаме обширни площи за отглеждане на жито за животните, температурите през лятото скачат над 40 градуса и изгарят тревата по пасищата, голяма част от които е почти невъзможно да чистим от храсти, тъй като са труднодостъпни, но за всичко това търпим санкции“, обясни ситуацията председателят на съвета Велин Мицев.

„Готови сме да пристъпим към ефективни протести, но не защото колегите в Гърция го правят, а защото нямаме друг изход, непрекъснато се увеличават изискванията, скачат осигуровките ни, а от проведените на министерско ниво разговори ефектът е почти никакъв“, допълни той.

Проблема с животните за бракуване повдигна на срещата Богдан Христов от с. Крупник: „До 20 дни след раждането на животното сме длъжни да му сложим ушна марка, ако не го направя, ме глобяват. Ако продам агне на частник от фермата си, той документ не може да ми издаде, такъв издават само в кланица и аз не мога да отчисля ушната марка на това животно. Да не говорим, че масово ушните марки падат и в годината, като купим средно изгубени по 50 марки по 4 лв., излиза, че за една коза на 7-8 години два пъти сме си платили само ушните марки“, ядосва се крупничанинът.

Колегите му допълниха как им е почти невъзможно да докажат животните, жертви на вълци. „37 удавени овце имах миналата година, ходил съм да ги търся по балкана, една по една трябва да прегледаш ушните марки на цялото стадо от 250-300 животни, за да отметнеш кои са липсващите и пак не могат да ги изчистят от системата, това е безумно!“, гневи се и благоевградският фермер Славейко Костадинов.

„Решение на проблема е чрез вкарване на болус в стомаха на животните, така за всички е по-лесно, тъй като разчитането на номера е автоматично с устройство четец”, каза д-р Григоров от БАБХ. „Сблъскваме се с много проблеми заради некачествените ушни марки”, потвърди той и успокои, че се готви промяна в нормативната уредба за въвеждане на този тип маркировка.

„При дребния добитък тя ще се поставя в срок до 6 месеца от раждането, така че ще отпаднат доста от проблемите, които повдигате”, успокои той.

По настояване на Сидер Седефчев с ферма в с. Влахи да се ускори този процес бе записано като поредно искане в протокола от събранието. Животновъдите не подминаха и въпроса с пасищата, а председателят на съвета В. Мицев нарече блъф обещанията на правителството, че земите за пасища ще се раздават само на хора, които имат животни.

„Идва срокът за раздаване на общинските земи, затова искаме да се направят проверки, нека стане ясно какви са и чии са тези отворени ферми”, настоя животновъдът и посочи конкретен пример с фермер от Видин, декларирал пасища в Сандански.

Д-р Григоров информира, че с писмо БАБХ е задължена да следи движението на маркираните животни и в региона са установили две сериозни нарушения, едното стадо, собственост на грък, подведен, че може да го преведе свободно, било конфискувано в района на Благоевград, животните заклани, а месото дарено на социални домове. Второто стадо било без ушни марки, заловено в Гоцеделчевско, унищожено и загробено.

Председателят на асоциация „Струма 2012“ Асен Андреев настоя към решенията от заседанието да се прибави и предложение да се осигури на всеки фермер 10-20 дка пасище на глава животно, което да не подлежи на проверка, а да се субсидира директно, така ще се гарантира устойчивост и минимална финансова стабилност на хората, които се занимават с животновъдство. Той предложи още да не се губи времето на фермерите с ежегодни декларации през Разплащателната агенция на данни, които службата може да си извади по електронен път във всеки момент от общата база.

Шефът на Областна служба „Земеделие“ Кирил Укев гарантира, че в 7-дневен срок всички предложения ще достигнат адресата им, а отговорите ще представи отново на заседание на Консултативния съвет.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *