Пълна блокада на границата с Гърция

Всички пропусквателни пунктове по границата ни с Гърция са затворени.

В 8.30 ч. днес е затворен за преминаване и ГКПП с Гърция при Златоград. По данни на ГД „Гранична полиция”, от 10 ч. е затворен за преминаване в двете посоки и пунктът на гръцката граница при Ивайловград.

Няма промяна в режима на работа на ГКПП-„Кулата”, „Илинден”, „Маказа” и „Петко войвода”, които не пропускат автомобили от вчера, уточняват от полицията.

Още вчера българските превозвачи обещаха, че ще блокират всички входно-изходни точки по границата ни с Гърция, като контрапротест на блокираните от гръцки фермери пунктове. Заради тях българските превозвачи търпят огромни загуби.

Външният министър Даниел Митов заяви, че ситуацията на границата с Гърция е наистина абсурдна и призова гръцкото правителство да си свърши работата, цитиран от БГНЕС.

„Ситуацията на границата с Гърция е истински абсурдна, но се надяваме, че ще може да бъде преодоляна най-бързо време. Оттам нататък трябва да търсим механизъм това да не се случва. Това се случва от години и никой не го е решил”, коментира министърът пред журналисти.

Пътят за излизане от ситуацията е гръцкото правителство да си свърши работата, смята Митов. „По отношение на ЕК сме направили всички необходими заявки, ходове и писма по отношение на кризата на границата с Гърция.

Очакваме стартиране на наказателна процедура срещу Гърция. Комисарите, които трябва да бъдат ангажирани, ще бъдат. Вчера министър Ивайло Московски е провел разговор с комисаря по транспорта. От Комисията по транспорта ще предприемат по-сериозни действия, вече и лично. Така или иначе ситуацията остава изключително тревожна”, заяви външният министър.

„Разбирам нашите превозвачи, вече и фермери се организират, което е нормално, хората са раздразнени и изнервени”, каза още той. Вчера Митов е провел разговор с гръцкия си колега, Бъчварова с нейния колега, а по думите на Митов, Московски е през цялото време на границата.

„Изпаднали сме в абсурдната ситуация да преговаряме с гръцки фермери. Те могат да ни казват и да са колаборативни, но в същия момент очевидно не успяват да овладеят ситуацията. Гърция си има вътрешнополитически проблем. С Гърция сме съседи и приятели и ще продължаваме да бъдем, живеем заедно едни до други”, посочи Митов.

Според него трябва да преодолеем този проблем без да се натрупват емоции и негативни последствия и това да води до ответни действия от наша страна. „Но, няма как да не разбера нашите превозвачи и фермери, разбирам ги, те са емоционални, защото търпят загуби”, добави той.

„Гърция е буквално блокирана от стачни действия и хората не се подчиняват на това, което правителството иска да направи. Ситуацията е изключително сложна, но от това не може да страдаме ние. Това е европейски път и той трябва да бъде отворен, затова сме се обърнали към ЕК и оказваме натиск там, и говорим през цялото време с нашите колеги”, коментира още Даниел Митов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *