Домашен арест за 27-г. благоевградчанин, карал без книжка на Трифон Зарезан

27-годишен благоевградчанин отърва на косъм влизането си в ареста заради шофиране без книжка. Радослав Алексиев попаднал на полицейска проверка в Симитли точно на Трифон Зарезан. Той бил спрян с лекия си автомобил „Опел Корса“ около 17.45 часа на ул. „Георги Димитров“ в посока бензиностанция „Петрол“.  Когато полицаите му поискали свидетелството за правоуправление, се оказало, че няма такова.

Бързата справка в полицейските регистри установила, че Алексиев вече е наказван от шеф на сектор „Пътна полиция“ за същото нарушение през май 2013 г. Административното наказание влязло в сила през септември 2015 г., но тъй като Радослав извършил ново нарушение в едногодишния срок от наказанието, веднага е образувано бързо производство за шофиране с отнета книжка.

След последните законодателни промени от 2015 г.  наказанието за това престъпление по ал. 343 В, ал. 2 от НК са завишено, като се предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1200 лв. Утежняващо положението на Радослав било и това, че той имал и 3-месечна условна присъда за присвояване на автомобил с 3-годишен изпитателен срок, който не е изтекъл.

При това положение прокурор Елица Калпачка направи искане в съда да му бъде наложена мярка „задържане под стража“. Делото се гледа от съдия Мирослава Йорданова, прокурорът пледира Алексиев да бъде оставен зад решетките, тъй като въпреки наложените му наказания той не се е поправил и е продължил да не спазва закона. Отделно от това, съществува и опасност той да се укрие и напусне страната, тъй като бил безработен, разведен и мобилен.

Адвокат Теодор Тошев заяви, че ако е искал да избяга, той е имал такава възможност, но не я използвал, а е съдействал напълно на органите на разследването, и пледира за мярка „домашен арест“.

В правото си последна дума нарушителят заяви, че съзнава грешката си. Дори се бил записал на шофьорски курсове и му останало само да се яви на листовки, но нямал пари да плати за изпита. Той заяви, че не иска да влиза в затвора и обеща да се поправи.

Съдия Йорданова му наложи мярка „домашен арест“,  която прокуратурата протестира.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *