Проливен дъжд и напрежение на Кулата! Изнервен шофьор проби блокадата

Напрежение възникна днес в лагера на протестиращите шофьори. Проливният дъжд стана причина шофьор, който чака от дълго време на границата, да пробие блокадата и да влезе в Гърция, което пък изнерви останалите.

Всички гранични пунктове с Гърция са затворени за движение, съобщават от МВР. Очаква се на пункт „Кулата” областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и транспортният министър Ивайло Московски да се срещнат с представители на синдикатите на фермерите и стачния комитет от гръцка страна.

„От вчера има сериозни индикации, че ще постигнем компромис и границата ще бъде отворена“, заяви пред БНТ преди срещата Московски.

Желанието му е на първо място – да бъде изтеглена селскостопанската техника, и второ – гръцката полиция физически да обезпечи преминаването. 

По думите на областния управител на Благоевград пък дребният бизнес понася големи загуби. „Поставили сме химически тоалетни, контейнери за изхвърляне на боклуците, храна, вода“, отбеляза Михайлов. 

Хората се извозват с коли до магазини, за да си закупят неща от първа необходимост и след това биват връщани обратно. Контрапротестът на българските превозвачи е безсрочен и ще бъде спрян само ако гръцките фермери прекратят действията си, с които парализират движението през границата, категоричен бе Асен Въжелиев от Управителния съвет на Съюза на Международните превозвачи. 

„В момента сме 10 човека от стачкуващите тука. Пропускаме само майки с деца, бременни жени и тежко болни. Има коли, има хора. Спокойна е границата. Това е засега положението. Няма яснота още кога ще освобождаваме границата. Ние ще останем докрай, да“, подчерта той. 

От близо месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, българските превозвачи обявиха контраблокада.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *