20 знака на тялото, които могат да са признак за рак! Веднага идете на лекар, ако усетите…

Не разчитайте да се предпазите от рак на рутинни тестове! Също толкоз важно да слушате тялото си и да забележите нещо, което е различно, странно или необяснимо, пише „За жената“. Ето някои признаци, които обичайно се пренебрегват: 

1. ХРИПОВЕ ИЛИ ЗАДУХ

Един от първите признаци на доста пациенти с рак на белия дроб се забелязва по невъзможността да си поемат дъх.

2. ХРОНИЧНА КАШЛИЦА ИЛИ БОЛКИ В ГЪРДИТЕ

Няколко вида рак, включително левкемия и тумор на белия дроб , биха могли да предизвикат симптоми, които имитират лоша кашлица или бронхит.
Някои пациентите с белодробен карцином споделят за болка в гърдите, която се простира нагоре в рамото и надолу по ръката.

3. ЧЕСТА ТРЕСКА ИЛИ ИНФЕКЦИИ

Те могат да бъдат признаци на левкемия , рак на кръвта , които започват в костния мозък. Левкемията предизвиква мозъкът да произвежда абнормни бели кръвни клетки, като предизвиква инфекции при опити на организмът да се защити.

4. ЗАТРУДНЕНО ПРЕГЛЪЩАНЕ

Затрудненото преглъщане най-често се асоциира с рак на гърлото , и от време на време е един от първите признаци на рак на белия дроб .

5. ПОДУТИ ЛИМФНИ ВЪЗЛИ ИЛИ БУЧКИ ПО ШИЯТА ПОД МИШНИЦИТЕ ИЛИ СЛАБИНИТЕ

Увеличени лимфни възли показват промени в лимфната система, която може да бъде признак на рак .

6. ПРЕКОМЕРНО КРЪВОНАСЯДАНЕ ИЛИ КЪРВЕНЕ, КОЕТО НЕ СПИРА

Този симптом обичайно подсказва, че нещо ненормално случва с тромбоцитите и червените кръвни клетки, което може да е признак на левкемия.

С течение на времето, левкемичните клетки изтласкат червените кръвни клетки и тромбоцитите, нарушават способността на кръвта да пренася кислород и да се съсирва.

7. СЛАБОСТ И УМОРА

Генерализирана умора и слабост е симптом на толкова много различни видове рак, които ще е необходимо да установите в комбинация с други симптоми. Но ако по всяко време се чувствате изтощени, без обяснение и няма промяна при все повече сън, говорете с вашия лекар.

8. ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА ИЛИ НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО

Жените, диагностицирани с рак на яйчниците споделят за необяснима коремно подуване, което се случва доста внезапно в продължение на дълъг период от време.

9. ЧУВСТВО НА ПОДУВАНЕ И ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ХРАНЕНЕ

Това е още един намек за рак на яйчниците , жени казват, че нямат апетит и не могат да ядат, даже когато не са се хранили от известно време.

10. ТАЗОВА ИЛИ БОЛКА В КОРЕМА

Болка и спазми в таза и корема могат да вървят ръка за ръка с подуване на корема, които често сигнализира рак на яйчниците . Левкемията може също да причини коремна болка в резултат на увеличен далак.

11. РЕКТАЛНО КЪРВЕНЕ ИЛИ КРЪВ В ИЗПРАЖНЕНИЯТА

Това е общ резултат за диагностициране на рак на дебелото черво . Кръв в тоалетната чиния е причина да се свържете с вашия лекар и да насрочите колоноскопия.

12. НЕОБЯСНИМА ЗАГУБА НА ТЕГЛО

Загуба на тегло е ранен признак на рак на дебелото черво и други храносмилателни ракови заболявания; то също е признак на рак, който се е разпространил в черния дроб, засягащ апетита и способността на тялото да се освободи от отпадъци.

13. РАЗСТРОЕН СТОМАХ ИЛИ БОЛКИ В КОРЕМА

Стомашни спазми или често разстроен стомах могат да посочат рак на дебелото черво .

14. ЗАЧЕРВЯВАНЕ БОЛКИ ИЛИ ПОДУВАНЕ НА ГЪРДАТА

Тези симптоми могат да показват възпалителен рак на гърдата . Обадете се на вашия лекар за всички необясними промени в гърдите ви.

15. ПРОМЕНИ В ЗЪРНАТА НА ГЪРДИТЕ

Една от най-честите промени, които жените е нужно за забелязват, преди да бъдат диагностицирани с рак на гърдата са зърната, при които започва да се появява зачервяване и обръщане навътре, или настрани.

16. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИ ИЛИ БОЛЕЗНЕНИ ПЕРИОДИ ИЛИ КЪРВЕНЕ МЕЖДУ ПЕРИОДИТЕ

Много жени съобщават за това като симптом на ендометриоза или рак на матката . Поискайте да ви направят вагинален ултразвук, ако подозирате, че имате нещо повече от обичаен тежък период.

17. ПОДУВАНЕ НА ЛИЦЕТО

Някои пациенти с рак на белия дроб споделят за подпухналост, подуване, или зачервяване на лицето. Малки туморни белодробни клетки често блокират кръвоносните съдове в гръдния кош, предотвратяват свободния приток на кръв към главата и лицето.

18. ВЪЗПАЛЕНИЕ ИЛИ КОЖНА БУЧКА, КОЯТО НЕ СЕ ЛЕКУВА, СТАВА ТВЪРДА, ИЛИ КЪРВИ ЛЕСНО

Запознайте се с различните видове рак на кожата – меланом , базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином – и да бъдете бдителни за проверка на кожата по цялото тяло, за странни на вид израстъци или петна.

19. ПРОМЕНИ В НОКТИТЕ

Необясними промени в ноктите може да бъдат признак на няколко вида рак. Кафява или черна черта или точки под нокътя може да посочват рак на кожата , а новооткритото разширяване на краищата на пръстите с формата на гвоздеи, закривяването надолу по върховете – може да бъде признак на рак на белия дроб . Бледи или бели нокти понякога може да бъдат признак на рак на черния дроб .

20. БОЛКИ В ГЪРБА ИЛИ ДОЛНАТА ДЯСНА СТРАНА

Много от пациентите с рак казват, че това е първият признак на рак на черния дроб . Ракът на гърдата също често се диагностицира чрез болка в гърба, която може да възникне при тумор на гърдата притиска назад гърдите, или когато ракът се разпространява в гръбначния стълб или ребрата.

Моля, споделете с приятели, за да знаят и да се прегледат, ако е нужно!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *