Какво причинява пикантната храна на организма?

Консумацията на пикантни храни придава вкус на храната, но и се отразява на организма в различни насоки – както положителни, така и отрицателни…
 
1. Помага да надвием настинката
 
Особено полезни в тези случаи са пикантните храни, които съдържат люти чушки. Те са с богато съдържание на витамин А и C, което подпомага имунната система в борбата ? срещу настинката. 
 
Тези храни също така притежават и антибактериални свойства, които унищожават вредните микроби в червата. 
 
2. Ускорява метаболизма
 
Може да се каже, че пикантните храни са приятели на тънката талия. Причината е, че те съдържат веществото капсаицин, на което се дължи ускоряването на сърдечния ритъм и телесната температура, а вследствие на това и метаболизма. Повишаването на телесната температура може да доведе и до изпотяване. 
 
3. Влошава стомашните киселини
 
Консумацията на пикантни храни може да влоши язвата или други проблеми с храносмилателната система. Ако се усети такъв ефект, е препоръчително да се избягват. 
 
4. „Раздвижва“ червата
 
Един от най-неудобните ефекти на пикантните храни е проблемът в червата. Веществото капсаицин действа като лаксатив и може да доведе до неотложна нужда да посетим тоалетната. 
 
5. Дразни кожата
 
Ако след лютива чушка, се случи да докоснем лицето си, се появява неприятно усещане на изгаряне. Тъй като пикантните храни могат да бъдат сериозен дразнител за кожата, е препоръчително да поставим балсам на деликатната кожа на устните, преди да ги консумираме. След храна трябва задължително да измием и ръцете си.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *