Обадете се на полицията, ако видите човек с черна точка на ръката!

Виждали ли сте човек с голямо черно петно или точка на дланта? Дори и да сте, вероятно никога не сте му обръщали внимание. Знаете ли, че има много хора с именно такива черни точки на ръцете? Причината е кампанията, наречена Блек дот кампейн или кампания за черните точки. Нейната цел е превенцията на домашното насилие и да се познаят по-лесно жертвите от него.

Започнала в социалната мрежа Фейсбук, само за няколко часа инициативата достигна до повече от десет хиляди човека по целия свят. Нейната идея е хората, които страдат от домашно насилие или искат да акцентират върху този проблем, да нарисуват, залепят или какъвто метод сами изберат черна точка на ръката си.

Първото споменаване на кампанията е от 13 септември 2015 година. Тогава американката Джен Хътън публикува във Фейсбук своя снимка с черна точка на дланта си. Постът ? гласял: Черната точка на ръката ви позволява професионалистите да разберат, че сте уязвими или оцелели след домашно насилие и че имате нужда от помощ, но не можете да съобщите, защото насилникът следи всяко ваше движение.

За часове постът се разпространява от хиляди, а за седмица кампанията успява да помогне на седемнадесет жени да се спасят.

С течение на времето кампанията придобива свой живот. Разработени са специфични знаци, чрез които хората да разберат какво точно иска да им каже жертвата на домашното насилие.

Така например, ако жена закрие устата си с ръка, на дланта, на която се вижда черна точка, обърната към вас, това означава, че животът ? е застрашен и има спешна нужда от помощ. Ако жена вдигне ръката си за поздрав и ясно видите белязаната ? длан, това означава, че тя е жертва, но в момента я следят и не може да се оплаче.

Проблемът с домашното насилие не бива да бъде подценяван. По последни данни всяка четвърта жена в България е жертва на подобен тормоз. Много общества, включително и българското, подценяват насилието над жени, но именно кампании като Блек дот кампейнцелят да разбият стереотипите и да привлекат повече обществено внимание към проблема и начините за справяне с него.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *