СЕНЗАЦИЯ! Разгадаха тайната на мистериозните житни кръгове

Снимките на необичайни кръгове на различни точки на планетата са известни сред любителите на мистерии и загадки като „житни кръгове“ или crop circles и не спират да раждат митове, легенди и конспиративни теории, пише „Монитор“.

Подобни кръгове са наблюдавани от учените в Намибия, Африка, но сега техни „близнаци“ се появиха и в Австралия. Местните жители на Черния континент смятали, че кръглите оголени площи са „стъпките на боговете“.

От наблюденията си в Австралия обаче изследователите са на път да изградят нова теория, различна от тази, че кръговете са работа на термити. Колкото и любопитно да звучи свръхестествената намеса на извънземни, които обичат да рисуват, учените са на мнение, че става дума за уникално умение на растенията да се групират така, че да могат да си набавят достатъчно количества вода. Тази способност на растенията да се „съединяват“ учените свързват с така наречената теория за самоорганизация в природата – тази за формиране на моделите в природата. 

В биологията той се отнася до образуването на сложни организации от клетъчни структури. Това е механизмът, при който еквивалентни клетки образуват тъкани в най-разнообразни сложни форми, изпълняващи различни функции. 

Още през 1960 година немският физик Херман Хакен дава име на термина и дисциплината синергетика – дисциплината за съвместното действие на множество подсистеми, в резултат на които на макроскопично ниво възникват функциониращи структури.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *