HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

8 Г. СЛЕД АКЦИЯ „ТОТАДЖИИТЕ”! Реанимираха делото за лихварство срещу неврокопския бизнесмен Борислав Мавродиев

36-годишният гоцеделчевски бизнесмен Борислав Мавродиев, който бе уличен за бос на престъпна група, занимаваща се с черно тото и лихварство преди 10 години, отново бе изправен на подсъдимата скамейка. Делото срещу него ще се гледа отначало, след като съдът върна обвинителния акт в прокуратурата за корекция заради  процесуални нарушения. На вчерашното разпоредително заседание в Окръжен съд – Благоевград защитата отново намери кусури в обвинителния акт и настоя за нова поправка, но искането бе отхвърлено и делото бе насрочено за разглеждане по общия ред за другия месец. Припомняме, че делото тръгна преди 3 години именно по искане на Борислав Мавродиев, който подава молба или да бъде внесен обвинителен акт срещу него в съда, или наказателното производство да се прекрати. Искането е направено пред Софийски градски съд на 19 декември 2013 г., тъй като разследването се води в столицата. След прехвърляне на топката кой е компетентният съд да гледа делото, ВКС сложи край на спора и обвинителният акт, изготвен от софийския наблюдаващ прокурор, пристигна в Благоевград.

Борислав Мавродиев бе обвинен за три престъпления: за незаконно раздаване на кредити с лихви на 9 лица, в резултат на което се е обогатил с 46 620 лв., за неправомерни доходи от нелегален хазарт, така нареченото „черно тото“ със залози на футболни мачове, и за пране на пари. С изпраните пари от двете престъпления, които извършил от февруари 2006 г. до декември 2008 г. той си купил лизингов автомобил „Ленд Роувър“  за 92 950 лв.

Досъдебното производство срещу Борислав Мавродиев започнало в края на 2008 г., но той става обвиняем едва на 21 април 2010 г., когато е арестуват при акция на ГДБОП под името „Тотаджиите“ заедно с още петима мъже от Гоце Делчев – Димитър Диамандиев, Николай Камбов, Ангел Ценкин, Витко Запрев и Атанас Бунов.

Обвиненията се крепят на свидетелски показания на 9 човека от Гоце Делчев, които са получавали заеми с 10 % месечна лихва, като за целта са подписвали записи на заповеди пред нотариуси. Междувременно делото за лихварство и нелегален хазарт в Окръжен съд срещу неврокопчаните Димитър Диамандиев, Ангел Ценкин и Витко Запрев приключи миналата година с 2-годишни условни присъди.

Иначе Борислав Мавродиев с неосъждан и има ферма, която развива с пари по европейски програми.

ИЛИАНА ИЛИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *