8 Г. СЛЕД ТРУСА 5,8 ПО РИХТЕР! Молебен за годишнината от земетресението в Перник и Дивотино

Перничани си спомниха вчера за преживения ужас преди 8 години, когато на 22 май 2012 г. към 3 ч. през нощта земята се разлюля. Магнитудът бе 5,8 по Рихтер. Епицентърат бе в село Дивотино, където сгради рухнаха от гърча на земята. Вчера в селото от 11 ч. бе отслужен молебен и водосвет от отец Людмил.
В центъра на Перник, пред храма „Св. Иван Рилски“, точно в 12 ч. се събраха перничани, където също бе отслужен молебен и водосвет. 

„Събрали сме се днес да благодарим на Бог и на Св. Иван Рилски. Неговите мощи стоят тук, пред нас. В онази нощ преди 8 години те ни запазиха, защото такива земетресения в други държави взеха много жертви и разрушения. Ние се разминахме само с уплаха и напукани сгради“, заяви отец Борис пред гражданите, запалили свещички за здраве.

„Бог запази Перник. В аналите на града ни се разказва, че по време на срутване в минните галерии пред миньорите, които не виждали никакъв изход, се показал старец със свещ и започнал да ги води и извежда на чист въздух. Нека да почитаме Св. Иван Рилски и нека Бог да ни пази и в бъдеще от бедствия и аварии“, каза още отецът.

Осветени бяха пита и курбан, който бе раздаден в стола на общината. Перничани се поклониха пред частица от мощите на Св. Иван Рилски, изнесена пред църквата.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *