HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

8 м. след стрелбата по Очите само 2-ма от 10 в ареста, той може да остане без….

Ще издържат ли обвиненията за организирана престъпна група с лидер Божо Кравата, след като обвиняемите един по един се оказват на свобода? Този въпрос става все по-актуален с напредване на разследването и приближаване на новия сезон в Слънчев бряг. От 10 януари на свобода е дори соченият от прокуратурата за шеф на групата Божидар Кузманов. Той изкара зад решетките малко повече от 2 месеца, пише “24часа”. 34-годишният пазарджиклия по договор се води помощник-готвач в ресторант 4 you в курорта, но всъщност е реалният му съдържател. Така близо 8 месеца след като от държавното обвинение обявиха, че в сърцето на черноморски комлекс №1 от 2013 г. е действала престъпна банда за наркоразпространение и рекет, 8 от общо 10 обвиняеми са на свобода Единствените с мярка задържане под стража – Тодор Славов и Георги Иванчев, освен за членове в бандата са обвинени съответно за убийство и опит за убийство – престъпленията, от които започна трусът в Слънчев бряг. Досъдебното производство за тях бе присъединено към това за организираната група. От друга страна – никъде прокуратурата не твърди, че престъпната дейност на “Кравата и сие” включва покушения и убийства. Разминаването между “рамковото” обвинение на групата и конкретните обвинения на членовете ѝ може да се окаже бомба със закъснител, предупреждават юристи. На 8 юни в пълния с туристи ресторант 4you на не повече от 200 м от главната алея в курорта се стреля като на кино – бързо, много и на посоки. На място е убит 46-годишният Александър Алексиев. Той е пронизан със 7 куршума. Тежко ранен е Димитър Желязков-Очите. Той все още обикаля болниците, може да остане без бъбрек (виж карето долу). Куршум уцелва и Никола Маринов, много близък до Очите. Участниците в сблъсъка и клиентите се разбягват панически, за секунди ресторантът опустява. В него остава само 31-годишният Тодор. “За секунди” не е просто образно казано, действително целият екшън продължава половин минута. “Разглобяването” на кървавите 30 секунди ще е най-възловият и оспорван момент в бъдещия съдебен процес. Още от началото на разследването се оформиха две почти противоположни тези. До този момент обвинения за случилото се в ресторанта имат 31-годишният Славов от Стара Загора, връстникът му Георги Иванчев от Дупница и Радослав Димитров, на 26 г., от Плевен. Според прокуратурата това са единствените хора, които са стреляли, и единствените с противоправно поведение Защитата на обвиняемите не е на същото мнение – според нея има нахлуване, дори въоръжено нападение, което необяснимо се неглижира от прокуратурата. Няма спор в това, че посещението в ресторанта е предшествано от организация – част от хората се събират в офиса на “Аркус сигурност” в Слънчев бряг. В компанията на Очите са и служители на фирмата, които в показанията си го наричат “шефа”.

Убитият Александър поне до документи е основен съдружник. Самият Желязков не отстъпва от версията, че е отивал на вечеря в заведението на своя приятел Боби Канадеца. Въпросният Боби е собственик на цялата сграда – апартхотел със заведения и магазини в партера, дадени под наем. Във ВКП от няколко месеца е депозирано искане на адвокат по делото за разпити на туристи, станали неволни свидетели на кръвопролитието. Те са придружени с разпечатки от публикации в чужди медии, в които очевидците са давали интервюта след завръщането си у дома. В тях говорят и за стрелба отвън навътре. 4you е с подвижни стъклени витрини и вечерта на 8 юни те не са били прибрани. При огледа гилзи са намерени и на улицата, а два изстрела са пробили витрината на магазин срещу ресторанта. Няма разногласия по два факта, свързани с Желязков – че той е носел бронежилетка и е бил с пура в ръка. Пурата е намерена на пода във 4you, а следите от слюнка са достатъчни за ДНК анализ. Пурата беше използвана като аргумент от бургаски прокурор, че ръката на Желязков е била заета и няма как той да е държал в нея оръжие. Бронежилетката пък се използва като аргумент от адвокатите на обвиняемите, че версията за “просто вечеря” е смехотворна.

Най-голяма битка в съдебната зала със сигурност ще има за последователността на събитията, защото от това зависи обвинението за убийство на Сашо Алексиев и опита за убийство на Очите. Според защитата на Славов той е стрелял, след като Димитър Желязков ударил Божидар Кузманов, а гардът му Александър Алексиев насочил оръжие към Божо. Това е казал при разпитите и Славов. Контратезата е, че стрелбата е започнала веднага, т.е. Желязков и компания са вкарани в клопка. Ето картината през погледа на Митьо: “Видях кой стреля по мен отстрани. Но по мен е стреляно от 3-4 места. В мен е имало куршуми от 3 оръжия. 13 патрона. И един по крака. Тези от рикошетите не ги броя.” Многото прострелни рани са сред най-сериозните доводи на прокуратурата срещу версията за самоотбрана. Колко оръжия са гърмели във 4you, е една от загадките в случая. И Тодор Славов, и убитият Сашо са със законно притежавани пистолети. Със сигурност две смъртоносни рани в тялото на Сашо са от оръжието на Тодор, но той е получил още две – неясно от чий пистолет. Сашо е имал “Глок”, който не е намерен в ресторанта. Нараняванията по пръстите на ръката му сочели, че оръжието е издърпано оттам, след като е паднал прострелян. Интригата е кога точно е станало това. Според запознати огледът показал, че тениската на гарда е разкъсана в областта на кръста, и това е в подкрепа на версията, че пистолетът му все още е бил затъкнат в колана, когато е издърпан. При разпитите Георги Иванчев твърдял, че той е взел пистолета на Сашо (от ръката, не от кръста) и го е изхвърлил в нива край Несебър, но криминалистите не намират нищо на посоченото от него място. Когато полицаите влизат в ресторанта, Тодор Славов предава своя законен “Щаер”, а на едно от сепаретата е оставен “Макаров”.

Експертизата показва, че той е със заличени номера. По него са намерени биологични следи от двама участници в конфликта – на Георги Иванчев и на Никола Маринов – Кольо Магарето от обкръжението на Очите. Това е доказано с ДНК експертизи. Още по време на първите мерки стана ясно, че биологичните следи от Магарето са в пълнителя, който има и открита част. Според прокуратурата епителната тъкан е останала, след като Никола е бил удрян по главата с дръжката на пистолета. Защитата не приема това. ДНК-то на Иванчев по пистолета “Макаров” е най-солидното доказателство срещу него. Три куршума от този пистолет са попаднали в тялото на Желязков – един в слабините, други два в гръдната област. Досега няма логичен отговор защо незаконният “Макаров” не е изнесен, както е станало с “Глок”-а на Сашо Алексиев. За стрелба по Очите е обвинен и 26-годишният Радослав, но по време на мерките прокуратурата не посочва с какво оръжие е станало това. Плевенчанинът не е задържан веднага след инцидента. Когато му вземат натривки от ръцете, те не показват наличието на барутни частици. Обвинен е по свидетелски показания. В разпитите Калоян Колев твърди, че докато извеждат навън превития от болка Митьо, Радослав стрелял три пъти по Очите – два в гърба и един в краката.

Калоян е основен свидетел и по друго емблематично дело – за атентата срещу самия Желязков преди 15 г. Колев, който несъмнено е от обкръжението на Желязков, свидетелства, че Божо крещял: “Избийте ги всичките! Отивайте и ги довършвайте!” Според източници на “24 часа” по делото има запис, на който се вижда как Радослав излиза от ресторанта и блъска по такси с ръката си, в която държи “нещо”. Има доказателства, че с хладни оръжия – мачете, са били двама от “домакините” в ресторанта – Марчо Марков и Силви Николаев. Детайл, който подсказва, че пъзелът не е докрай подреден, е показание на свидетел, дадено в първите часове след стрелбата, че с пистолет е бил и един от служителите на “Аркус” – Радомир Георгиев. За прострелването на Кольо Магарето няма обвинен – и до днес не е ясно кой и с какво оръжие е стрелял по него. Към делото са присъединени множество записи от камери, но всички извън ресторанта. Видеонаблюдение има и вътре, но при първоначалния оглед DVR устройството не е намерено. То е предадено по-късно, без съхранена памет. Обяснението за защитата е, че това било за наблюдение само в кухнята и бара, не е имало записващо устройство. Извършена е техническа експертиза, според която DVR-ът е манипулиран, твърдят източници от разследването. Първите коментари от МВР за инцидента от 8 юни бяха, че стрелбата е резултат от битов конфликт.

Оценката се променя седмица по-късно след визита в региона на главния прокурор Сотир Цацаров. Неговото изявление, че войната не е за паркомясто, а за наркомясто, всъщност дава нова посока на разследването На 28 юни е насрочен следствен експеримент във 4you, като призовки получават хора само от едната страна. Минути след началото пред ресторанта спира бус, от него изскачат маскирани полицаи и задържат призованите. Ден по-късно стана ясно, че има нови обвинения и те са за организирана престъпна група с лидер Божидар Кузманов. Като членове са обвинени Иван Терзийски, Марчо Марков и Силви Николаев (очевидци на случилото се в ресторанта), несебърлията Димитър Николов, двамата наематели на близкия до 4you клуб “Оксижeн” Николай Иванов и Данаил Петков. Божо и Марчо не отиват на следствения експеримент и са обявени за издирване. Изчезва и Данаил Петков. По-късно всички минават през ареста, но за кратко. Терзийски, Силви Николаев, Димитър Николов и Николай Иванов са изправени пред специализирания съд с искане за постоянна мярка “задържане под стража”. В съдебната зала прокурор Росица Славова обявява, че групата на Божо рекетирала таксиджиите в комплекса с по 4000 лв. на сезон. Пред апелативната инстанция колегата ѝ Емил Галипонов оприличава структурата на групата на пирамида. Според него на върха безспорно е 33-годишният Божидар Кузманов. На второ ниво са Иван Терзийски и Георги Иванчев, които предавали указанията на боса и разпореждали тормоз и принуда върху търговци в Слънчев бряг. По-надолу в йерархията били Димитър Николов, Силви Николаев и Марчо Марков, а на четвъртото ниво са поставени Радослав Димитров, Тодор Славов, както и двамата наематели на “Оксижен”.

Магистратите задържат Терзийски, Силви и Димитър Николов, на втора инстанция Николай Иванов е пуснат срещу 10 000 лв. гаранция. Два лесно забележими ефекта са постигнати с арестите и последвалите обвинения. Първо, от Слънчев бряг за сезон 2016-а е отстранена едната от страните в конфликта, с което бе предотвратена евентуална верижна реакция. Второ, голяма част от преките очевидци на конфликта станаха обвиняеми и техните показания загубиха тежест. Доста противоречиви становища изразяват съдебните състави на делата за промяна на мерките за неотклонение – от лятото досега те са над 10. Eто част от мотивите, в които състав на Специализирания апелативен съд промени мярката на обвинения за лидер Кузманов на 10 януари т.г.: “Дадените от свидетелите със скрита самоличност (те са трима по делото – б.а.) сведения за разпространение на наркотични вещества и за използване на момичета за сексуални услуги по никакъв начин не са потвърдени от други доказателства по делото. Простите твърдения на свидетелите, че Кузманов е ръководител на организирана престъпна група, не са достатъчни, за да формират доказателствена обезпеченост за този извод”. Магистратите смятат, че разпитаните работници в заведението 4you не очертават престъпно поведение от страна на обвиняемия Кузманов. Все пак съдът намира, че към настоящия момент не е разколебано обоснованото предположение, че Кузманов е лидер на организирана престъпна група.

Приема обаче, че “защитата е права в довода си, че първопричината за конфликтните отношения е един гражданскоправен спор между разпитаните по делото свидетели, работещи при Силвия Панагоноваq от една страна, и свидетелят Пламен Петков, при когото Кузманов е работил като охранител”. Всичко това се посочва в определението, след което Божо се прибра вкъщи с мярка “домашен арест”. Той стана баща за първи път, докато полицията го издирваше. Споменатите в съдебното определение имена са на вдовицата на бай Миле – Силвия Панагонова, и на бившия му съдружник – помориеца Пламен Петков. Констатацията на магистратите само потвърждава, че кръвопролитието на 8 юни освети за широката общественост процеси, които протичат от години. Поводът за конфликта е елементарен (виж карето), но причините, довели до него, са с корени на 20 г. Сблъсъкът между Очите и Божо Кравата е резултат от установен модел за разрешаване на конфликти и отстояване на територии. Такива “бомби” цъкат на десетки места в курорта. Дали спорът е за места за паркиране, бизнес с таксита или подсигуряване на клиентела за алкохолните турове – не е толкова важно. Важното е, че при всички тези случаи правото се придобива с извънправни средства. Комисиона и рекет Конкретният повод за среща между Очите и Кравата на 8 юни е свързан с “условията” за работа на татустудио, наето от Иван Терзийски. Туроператорът Себастиян Новени, който е един от основните свидетели по делото, няколко сезона е водел туристи в студиото, като срещу това е получавал процент. За сезон 2016-а обаче датският гражданин от албански произход поискал и твърда сума. Това е версията на засегнатата страна.

Пред разследващите туроператорът твърди, че е получавал заплахи от Божидар и Иван Терзийски да не води клиенти на други места. Затова към обвиненията им е добавено още едно – за принуда. Новени е пребит ден преди стрелбата, извършителите не са заловени. Според запознати той е поискал протекция от Митьо Очите чрез Велислав – приятеля на голямата му дъщеря Станислава, а посредник в уреждането на конфликта трябвало да бъде Христо Широков – приятел на Очите, в момента общински съветник от ДПС в Поморие. Първо, Божидар е получил предложение да отиде в офиса на “Аркус сигурност”, което той категорично отказал. Мястото на срещата било пренасочено във 4you, но трябвало да бъде между него и Широков. “Уговорката беше да разговарям само с Христо, 10 минути преди срещата разбрах, че ще идва и Очите. Но не съм очаквал да нахълтат 30 души. Митьо влезе и тръгна към местата, където бяхме седнали, крещеше и разхвърляше масите по пътя си. Подадох му ръка, а той ме удари с юмрук по брадата. Паднах и в следващия момент се чуха гърмежи”, разкри своята версия Кузманов в интервю пред “24 часа”. Докато Кузманов се издирваше, под колата на приятелката му избухна бомба. Атентатът липсваше от криминалната хроника на полицията, от МВР го потвърдиха.

Димитър Желязков: Няма да съм все така “Няма да е все така!” – това е фразата, с която 44-годишният Димитър Желязков си дава кураж, че ще се справи с най-голямото изпитание в живота си. Една от най-известните фигури в родния ъндърграунд – без преувеличение – живее втори живот. На 8 юни Желязков е направен на решето, все още има неизваден куршум от тялото, но най-коварно се оказва прострелването в малкия таз, което съсипва отделителната му система. За кратко време той губи голямо количество кръв и лекарите не дават големи надежди за оцеляването му. В първите дни му преливат 137 сака с кръвни продукти. 43-годишният мъж дълго е между живота и смъртта. След три седмици престой в МБАЛ – Бургас, лекарите съветват той да бъде транспортиран в столицата.

Няколко часа линейката обикаля по болници в София, а вратите се затръшват една след друга. Това е един от най-кошмарните дни за семейството му. Раненият ъндърграунд бос месеци по-късно ще осъзнае през какво е преминал. В крайна сметка е приет в “Софиямед”, където го оперират и му поставят уретерален стент. Там остава до 20 август, после е изписан и се настанява в 5-звездния балнеохотел “Поморие”, където започва рехабилитация. Заради тежките рани е на силни антибиотици, губи голяма част от теглото си. Получават се усложнения и в края на август Желязков е откаран в Турция. Там ревизират стента и му поставят нефростома – така урината от левия бъбрек директно се извежда навън, за да даде възможност на уретера да заздравее. В интервю  Желязков разкри, че има вероятност да загуби левия си бъбрек. Опасността все още не е отминала. През декември той е бил за втори път в Истанбул. Предстои му ново пътуване и продължително лечение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *