HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

8 от пиринските депутати с допълнителен товар – със задгранични воаяжи ще укрепват отношенията ни от Китай до САЩ

Депутатите от Благоевградска област, както и останалите им 229 колеги от 44-ото народно събрание още не са заработили истински в парламента, но пък успяха навреме да изпълнят един от най-важните депутатски ангажименти – да си подсигурят безплатни задгранични пътувания по линия на групите за приятелство, които са една от най-приятните дейности в усиленото им депутатско ежедневие.

Поставени пред избора да влязат в една от 82-те групи за приятелство, 8 от 9-те избраници от Пиринско вече успяха да направят своя избор и да се натоварят с отговорната задача да укрепват българския парламентаризъм в най-невероятни точки от планетата. Най-много усилия в тази посока ще хвърли депутатът от ГЕРБ и бивш зам. кмет на Банско Александър Мацурев, който е своеобразен парламентарен рекордьор с включването си в 9 групи за приятелство. Той е посочил във визитката си владеенето на английски и руски език и си е избрал за другаруване страни само от Стария континент – Албания, Косово, Австрия, Италия, Македония, Полша, Румъния, Сърбия и Швейцария. Ал. Мацурев, който е от Разлог, дори е председател на групата за приятелство с Косово и зам. председател на почитателите на Албания.

Непосредствено след него по ангажименти към чужди страни и проблеми се е наредил петричкият депутат от ГЕРБ Георги Динев, който се е записал в 8 групи по приятелство. 42-годишният парламентарист е демонстрирал значително по-широк размах от колегата си Мацурев. Динев ще кове дружески отношения на 3 континента – Азия, Европа и Америка. Като председател на групата той поне веднъж задължително трябва да посети Кувейт, а като член да се отчете по веднъж или няколко пъти в зависимост от броя на официалните мероприятия във Великобритания, Гърция, Испания, Италия, Македония, Франция и САЩ.

Член на 8 групи за приятелство е и депутатът от ДПС Елхан Кълков. Новакът парламентарист ще укрепва отношенията ни с Азербайджан, Австралия, Испания, Казахстан, Косово, Македония, Туркменистан и Финландия.

Без да е посочил нито един чужд език, единственият патриот в пиринската листа Атанас Стоянов от Сандански явно ще разчита изцяло на преводачи при посещенията си в Косово /където ще бъде в качеството си на заместник-председател на групата за приятелство/, Швеция /председател/ и близките Гърция, Хърватия и Италия.

В Гърция и Италия ще го съпровожда депутатът от БСП Богдан Боцев, с когото са съгрупници, но Боцев има шанс да пътува още безплатно и в Молдова, Русия и Франция. В тези страни няма особена вероятност да се разбере на английски език с домакините, но все пак преди по-малко от година Народното събрание обяви обществена поръчка за осигуряване на преводачески услуги на 21 езика, за които бяха платени 130 000 лв. без ДДС, така че няма как домакините му да не го разберат.

Депутатите Даниела Савеклиева /ГЕРБ/, Николай Бошкилов /БСП/ и Стефан Апостолов /ГЕРБ/ участват в по 4 групи за приятелство.

Единствената дама в благоевградската парламентарна група е избрала близките Гърция и Кипър и малко по-далечните Испания и Казахстан като страните, в които би могла да представлява 44-ото НС. В групата за приятелство с Гърция тя е председател.

Колегата й Бошкилов е заложил на Италия, Македония, Русия и значително по-атрактивния за един европеец Китай.

Най-младият депутат – Стефан Апостолов, ще си другарува както с тривиалните Германия, Италия и Испания, така и с африканска Уганда, чийто парламент е дори по-голям от нашия с 303-ма депутати.

От нашите народни избраници единствен без група за приятелство е останал Димитър Гамишев от ГЕРБ, което е странно, защото той е писал, че е на „ти“ с руския и португалския език, и ако не друго, поне би могъл да превежда на колегите си в неофициалната част от служебните им визити в съответните страни.

Любопитно е, че най-много депутати от 44-ия парламент са пожелали да си другаруват с Русия – 116, което е почти половината от всичките 240 народни избраници. Сериозен наплив има и към приятелските отношения с Китай – групата наброява 72-ма души, трети по интерес остават изненадващо САЩ, дружбата с която искат да укрепват едва 65 български депутати. Чисто пред провал са били приятелските ни отношения с Афганистан, Еквадор, Ирландия и Камбоджа, в чиито групи са се записали едва по 2-3-ма парламентаристи, колкото да не е без хич.

Припомняме, че за 2-годишния си мандат миналият парламент похарчи над 5,120 милиона лева за командировки в чужбина, пътувания в страната и представителни разходи, депутати ходиха да укрепват добрите ни взаимоотношения с десетки страни, сред които Замбия /дотам пътува настоящият военен министър Красимир Каракачанов/, Мадагаскар, та дори и Антарктида.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *