8 от подписалите петицията до кмета Камбитов с искане за подкрепа художници ползват ателиета в къщите в кв. „Вароша“ срещу жълти стотинки, прибират в джоба си парите от продадените картини, а данъкоплатците им плащат разходите

Осем от благоевградските художници, подписали петицията до кмета Атанас Камбитов с искане за общинска подкрепа на дейността им, ползват ателиета в къщи в кв. „Вароша“ срещу символичен наем, съобщиха вчера от кметството по повод депозираната подписка. Председателят на сдружение „Македония Арт“ Живко Янев плаща 60, 91 лева без ДДС, председателят на представителството на СБХ Антон Гошев е с месечен наем от 57, 53 лв., Цветанка Грънчарова ползва помещение срещу 83. 66 лева, синът й Бисер Грънчаров, който също ползва общинско ателие в кв. „Вароша“, плаща 51. 08 лева без ДДС за ателието си, Аргир Манасиев е с наем от 84. 70 лева, Атанас Дафинов плаща 60. 86 лв., Георги Драчев – 62, 65 лв., а Иван Терзийски внася наем от 22, 25 лв. без ДДС за ателието си също в кв. „Вароша“.

Разликата в обявените цени е на база различната квадратура на помещенията и са определени по наредбата за общинската собственост. Някои художници ползват общинските ателиета и за живеене и често нощуват в тях. За разлика от останалите професионални гилдии художниците ползват напълно безплатно общинските изложбени зали, както и други общински площи и помещения, където излагат и продават творбите си, въпреки че това са частни сдружения и общината не е длъжна да ги подпомага. Благодарността е на добра воля авторът да дари своя творба за фонда на наскоро създаденото звено Общинска художествена галерия, но това не е задължително и не се прави от всички. Общината няма ангажимент към гилдията на художниците да им осигурява помещения за работа и за излагане и продажба на творбите им, но въпреки това го прави, за да ги стимулира и защото развитието на културата е един от приоритетите на кметския екип. Затова от Общинска администрация реагираха остро на опитите от гилдията на художниците в Благоевград да бъдат внушени неверни твърдения за условията и възможността за ползване на общинските помещения.

Инициираната подписка от управителния съвет на сдружението на благоевградските художници „Македония Арт“ е своеобразен начин да бъдат извивани ръцете на община Благоевград, която непрекъснато търси и намира похвати за подпомагане на дейността на художниците, категорични са от кметството.

Община Благоевград предоставя различни помещения и площи, абсолютно безвъзмездно, за подреждане на изложби на художниците от Благоевград. Експозиции се правят не само в изложбените зали на ул. „Крали Марко“, но и във фоайето на община Благоевград, в зала „22 септември“, в Младежкия дом, в къщи в квартал „Вароша“, в Културно-информационния център, в парк Бачиново и др.

През 2015 година община Благоевград с пари от общинската хазна обнови основно Градската художествена галерия, която не беше ремонтирана повече от 40 години. За да няма напрежение между двете сдружения „Македония Арт“ и „Представителството на СБХ“, общината създаде ново звено, което да стопанисва залите, където всички художници могат да се събират и да обменят идеи. Изложбените зали в Градската художествена галерия се предоставят абсолютно безвъзмездно на представителите на местната художествена гилдия. Галерията, която се издържа с общински средства, е отворена за всеки художник в Благоевград, който може безплатно да подреди своя изложба при предварително заявено желание. В Градската художествена галерия неколкократно в рамките на всяка календарна година се организират форуми, пленери и занимания за деца, в това число и традиционните за Благоевград общи художествени изложби с награден фонд, осигурен от общината. От всичко това община Благоевград не получава финансови облаги, няма претенции към комисионни от продадени творби по време на експозициите, подредени на общински терени, категорични са от Общинска администрация. Кметският екип прави всичко това с идеята, че ползата за благоевградчани и гостите на града е, че могат да се наслаждават на изкуството на местните творци, без да плащат вход за галерията.

Скандалите на художниците, особено през последния месец, провокираха негативни коментари сред гражданите. Те питат внасят ли данъци от продажбата на творбите си благоевградските художници, какви приходи са декларирали и защо смятат, че въпреки че са частни сдружения и рисуването им е професия, от която печелят хляба си, данъкоплатците трябва да им плащат сметките за изложбите.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *