8 причини все да се разболявате, докато сте на почивка

Много често се връщаме болни от така дългоочакваната ваканция. Казваме си, че явно и тази година е плъзнал някакъв вирус, който ни е хванал неподготвени. И така до следващата почивка.

Има обаче и редица други причини, които могат да отслабят имунната система и да ви направят податливи на различни болестотворни микроорганизми, докато почивате.

Промяната е трудна

Всяка промяна, особено ако е свързана с часова разлика или друг климат, е огромен стрес за организма. Той превключва на режим на компенсация, стремящ се да достави необходимите количества енергия. Това отслабва защитните механизми на тялото и то става по-податливо на инфекции.

Отнасяте се с почивката като с работа

Заминавате на екскурзия или пътешествие. Планирате всяка стъпка. Набелязвате обектите, които искате да посетите. Правите си план, разграфен по дни и часове, за да успеете да видите всичко, което искате. Целият този подход не позволява на мозъка ви да се отпусне. Тялото ви продължава да работи на същите обороти, сякаш не сте излезли в отпуск.

Самолетът е пълен с бактерии

Независимо дали пътувате с влак, кола, самолет, автобус, във всяко обществено превозно средство има концентрация на бактерии и вируси. Много често се разболяваме още докато пътуваме.

Пътуването изтощава

Колкото по-далечна е дестинацията и колкото повече прекачвания, дълги полети и часове, прекарани в безсъние имате, толкова по-слаба става имунната ви система.

Часова разлика

Часовата разлика е стресов фактор, който също оказва голямо влияние върху организма. Той се бори да остане буден, когато би трябвало да спи. Редица процеси в клетките и тъканите се обръщат с главата надолу.

Спите по-малко

Когато сте на пътешествие обикновено нямате много време за сън, защото имате пълна програма за изпълнение. Липсата на достатъчно сън, особено ако сте на друго място, ви прави слаби, неотпочинали и неспособни да се справите с външните патогени.

Хотелът е пълен с бактерии

Дори да сте отседнали в 5-звезден хотел, не разчитайте, че той блести от чистота, даже да изглежда така на пръв поглед. Хотелските стаи са истински средища на микроорганизми, бактерии и вируси. Може именно страхотната баня, която така възхитено използвате, да ви е разболяла, кой знае.

Имате слънчево изгаряне

Когато кожата изгори от вредните слънчеви лъчи, имунната система съсредоточава всичките си сили, за да компенсира стресовата ситуация за организма. Така ставате уязвими към патогените.Днес+

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *