Топ теми

8 причини, поради които трябва да започнете да се целувате веднага

Малко хора знаят, че целуването, е на само приятно, но и полезно за здравето. Учените са доказали, че целувката влияе на различни физиологични процеси, подобрява имунитета, намалява тревожността и изгаря калории. В следващите редове ще погледнем по-отблизо 8 полезни свойства на целувката.

1. Подобрява здравето на зъбите
Лекарите твърдят, че целувката увеличава слюноотделянето, което от своя страна намалява образуването на плака. Експертите също така са доказали, че минералите в слюнката може да поправят незначителни щети по зъбния емайл.

2. Активира имунната система
В устата на човека има огромен брой бактерии и хората могат да комуникират чрез тези микроорганизми. Холандски учени установиха, че по време на 10-секундна френска целувка можете да споделите с партньора 80 милиона бактерии. Една целувка не е достатъчна, за да се промени микрофлората, но експертите са установили, че двойките, които редовно се целуват, имат организми по-добре подготвени за борба с инфекциите.

3. Борят стреса и тревожността
Когато се целуваме, в мозъка намалява нивото на кортизол (стрес хормон) и се увеличава нивото на серотонин, който подпомага баланса на настроението. В допълнение, доказано е, че целуването стимулира отделянето на хормона окситоцин, който предизвиква чувство на спокойствие и обич. Експертите казват, че най-мощното нахлуване на този хормон е, когато преживяваме оргазъм, но добрата дума или нежното докосване също може да увеличи концентрацията на окситоцина в мозъка.

4. Защита срещу алергии
Японски лекари са доказали, че 30-минутно целуване може да намали алергичните реакции. По време на тестовете, доброволците страдали от атопичен дерматит и алергичен ринит. Резултатите показали, че тези, които са целували партньора си в продължение на 30 минути, докато слушали музика, са намалили отделянето на имуноглобулин Е – антитяло, което се активира в отговор на алергените.

5. По-ниско кръвно налягане
Понеже устните ни буквално са пронизани с кръвоносни съдове, целувките  намаляват кръвното налягане чрез разширяване им. Целувката намалява концентрацията на кортизол, което не само премахва стреса и тревожността, но също така спомага за намаляване на кръвното налягане.

6. Поддържа кожата млада
Тъй като целувката увеличава притока на кръв в лицето, тя стимулира производството на колаген. Целуването подобрява еластичността на кожата и намалява необходимостта от лифтинг на лицето. Страстната целувка укрепва мускулите на лицето, особено на долната половина.

7. Гори калории
Многобройни проучвания показват, че целуването изгаря от 2 до 6 калории в минута, а целувката с език задейства всички мускули на лицето, и изгаря по 26 калории на минута. Целувките не са заместител на фитнеса, но могат да ви помогнат в процеса на отслабване.

8. Засилва сексуалната възбуда
По време на продължителна целувка в слюнката се повишава концентрацията на тестостерон – хормонът, отговорен за сексуалното желание и при мъжете и при жените. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *