8 проекта на община Благоевград по ОП „Региони в растеж” санкционирани с 5 до 25% от стойността им, загубите на данъкоплатците над 3 млн. лв.

Община Благоевград е платила милиони левове за 10 финансови корекции, наложени по 8 проекта, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”.

Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос, зададен й от депутати от БСП.

В официалната справка, с която „Струма” разполага, няма точна сума на щетите, нанесени на общинския бюджет, но са дадени процентите, които общината е платила по всеки от договорите. Според справката по 6 проекта за устойчиво и интегрирано градско развитие са наложени общо 8 финансови корекции, 4 от които са в размер на 5% от стойността на съответния договор с изпълнител, 3 са в размер на 10% и 1 е в безпрецедентния размер от 25%, което говори за много сериозни нарушения.

Отделно по 1 проект за образователна инфраструктура е наложена 1 финансова корекция в размер на 5% от стойността на договора, с 5% е санкциониран и последният проект, който е за социална инфраструктура.

Според сайта на Министерството на регионалното развитие и на самата оперативна програма през периода 2014-февруари 2018 г. община Благоевград е спечелила 6 проекта.

По устойчиво и интегрирано градско развитие общината е сключила договор за енергийна ефективност и осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Благоевград. Пожарната бе санирана и изпълнителят получи 586 500 лв.

По същата програма бе благоустрояването на ул. “Марица” в участъка от бул. “Св. Димитър Солунски” до ул. “Иван Михайлов”, велосипедните алеи между бул. “Св. Димитър Солунски”, ул. “Даме Груев”, бул. “Васил Левски”, бул. “Св.св. Кирил и Методий”, и от ул. “Марица” до ул. “Иван

Михайлов”, уличното осветление и озеленяване в района

на ул. “Ветрен” до ЮЗУ “Неофит Рилски” и ремонт на 6

улици без пътна настилка и без тротоари – “Ветрен”, “Роден край”, “Черно море”, “Съединение”, “Независимост” и

“Руен”. Заедно с мегаремонта на площада пред общината стойността на този проект бе 13 177 504.12 лв. без ДДС.

Третият проект по „Региони в растеж” бе за изграждане на

социалните жилища в IV микрорайон за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението в неравностойно положение. Стойността на този проект е 9 506 000 лв. без ДДС.

Следват проектът за обновяване на фасадите на

сградите на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград – 1 645 987 лв., както и на санирането на сградата на общината – 3 430 758.49 лв. По „Региони в растеж” общината спечели и проект за саниране на НХГ и изграждане на физкултурен салон и подпорна стена към него, ремонтни дейности в Трето ОУ “Димитър Талев” и Пето СУ “Георги Измирлиев”, както и на Детска градина №8 “Вечерница”, където ще се смени и оборудването. Този проект е за 3 923 211 лв., но вероятно по него не са наложени санкции, защото не са приключили напълно процедурите и СМР-тата.

Общата стойност на тези 6 договора е 32,2 млн. лв.

Ако се изчислят дори само 5% финансови санкции върху нея, излиза, че общината трябва да върне на оперативна програма „Региони в растеж” 1,6 млн. лв. Не трябва обаче да се забравя, че по 3 от проектите общината като бенефициент е била принудена да възстанови на програмата по 10% от стойността на проектите, а по един – 25%. При това положение не е изключено санкцията да е скочила над 3-4 млн. лв. Не е ясно от кое перо ще бъде измъкната тази сума, но в бюджета на общината за 2019 г. такъв харч не е заложен. Във всички случаи обаче тази огромна глоба ще бъде за сметка на данъкоплатеца.

Освен Благоевград, Оперативна програма „Региони в растеж” е накарала да й връщат пари още 4 общини в Благоевградска област, макар там финансовите корекции да са предимно от 5% и наложени върху доста по-малко проекти. В Гоце Делчев с 5% е коригиран 1 проект за устойчиво и интергирано градско развитие, Петрич е с 4 финансови корекции по 4 проекта, в Разлог по 6 проекта за енергийна ефективност са наложени 8 финансови корекции, 8 са корекциите и за 7 проекта за енергийна ефективност в Сандански.

В Кюстендилска област санкционираните са община Дупница и община Кюстендил – съответно по 1 и 6 проекта, а в Перник нередовните проекти са 2, но по тях са наложени 5 принудителни корекции.

Налагането на финансови корекции цели гарантиране на законосъобразното изразходване на средства от оперативни програми и най-честата причина за него е констатиране на недопустими разходи, разясниха за „Струма” юристи. Санкцията пада върху бенефициента – в случая общината, защото, ако иска да докаже, че не тя, а изпълнителят на обекта е извършил някакво финансово нарушение, общината трябва да заведе дело срещу него и съдът да постанови виновното му поведение. Тъй като през цялото време общината обаче трябва да контролира как съответният изпълнител усвоява парите за конкретната поръчка, такива дела са обречени на провал още в зародиш, поясниха юристите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *