8 здравословни ползи от джинджифила

Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове за лечението на много здравословни проблеми.
Присъства в редица рецепти, тъй като притежава пречистващ ефект и подпомага процеса на изгаряне на мазнини и  отслабване.
Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления.
Коренът или подземният ствол (коренище) на растението джинджифил може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. Джинджифилът е част от семейство Zingiberaceae, заедно с кардамон и куркума.

Ползи за здравето 
Помага да се справите с гаденето сутрин и по време на пътуване
Проучвания сочат, че джинджифилът е чудесно средство за справяне с гаденето по време на пътуване или сутрешното гадене. Това се дължи специално на лютите му съставки (джинджероли и шогаоли), които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата.

Джинджифилът спомага за  облекчение при болки в ставите
Той съдържа много потентни анти-възпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането му.

Помага при раздразнен стомах и газове
Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах.
Подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства за развиването на нормална флора в организма.

Помага при травми и заболявания
Джинджифилът се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и възпалението. Има силна възстановителна функция.

Има детоксикиращ ефект
Джинджифиловият чай прочиства токсините в тялото, а това може да ви помогне за изгаряне на излишни мазнини. При заседнал начин на живот пийте повече чай от джинджифил. Той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото.

Укрепва и подобрява реакцията на имунната система
Ако редовно използвате джинджифил, това ще ви предпази от редица заболявания. Той е не само загряващ през студения ден, но може и да помогне в предизвикване на целебно потене по време на настинки и грипове.

Понижава нивата на холестерол
Едно от най-големите предимства на джинджифила е способността му естествено да понижава нивата на холестерол. Намалява риска от сърдечни проблеми.

Подобрява мозъчните функции
С богатството си от антиоксиданти и мощни противовъзпалителни свойства, джинджифилът се смята, че играе важна роля в здравето и развитието на мозъка ни. Интересен факт: Джинджифилът се използва и като афродизиак. Той спомага за по-лесната циркулация на кръв до всички части на нашето тяло.

Ето една лесна и бърза рецепта за чай от джинджифил с лимон:

Съставки:

  • Сокът от половин лимон;
  • Корен джинджифил;
  • 1 чаша вода (250 мл.);
  • пчелен мед (по желание).

Начин на приготовление:

  1. Загрейте чаша вода и точно преди да кипне, сложете в нея джинджифила;
  2. Варете на тих огън за няколко минути, преди да свалите съда от котлона и да добавите към сместа лимоновия сок;
  3. Разбъркайте добре. Добавете малко пчелен мед по желание;
  4. Консумирайте преди хранене.

Преди да започнете да си приготвяте чай или други рецепти с джинджифил, трябва да имате предвид следните неща: 

  • Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила;
  • Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън;
  • Имайте предвид, че джинджифилът е с леко пикантен вкус, затова е най-добре към рецептите да добавяте и малко пчелен мед;
  • Можете да си приготвите черен или зелен чай и към тях да прибавите джинджифил. Препоръчва се, особено ако сте на диета за отслабване;
  • Желателно е, когато си варите джинджифилов чай, да го прецеждате преди консумация, тъй като билката е доста ароматна и вкусът ѝ може да стане натрапчив.

Красотата на джинджифила се състои в това, че този скромен на вид корен има толкова широко приложение и може да бъде употребяван като добавка към почти всеки вид храна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *