80 г. след освещаването изографисват най-големия храм в Пернишко – църквата „Св. пророк Илия“

Художникът-зограф Красимир Асенов вече месец работи в храм “Св. пророк Илия” в пернишкия квартал “Мошино”. В този вид църквата е осветена през 1939 г. но оттогава досега не е била изографисвана. 

Това е най-голямата в архитектурно отношение църква в община Перник. Към 70-те години на 20-и век храмът е изоставен, запуснат и застрашен от събаряне. Имало е сериозна заплаха за неговото  разрушаване и заличаване. През последните години на 20-и век е започнало възстановяване на храма със съдействието на тогавашната кметица на квартала Росица Янакиева с 40 000 лева, отпуснати от Светия синод, дарения от местни жители, държавни предприятия, емигранта мошинец проф. Богдан Недялков и бизнесмени. 

През последните години църковното настоятелство положи много грижи за благоустрояването на сградата. Направено беше локално отопление. Купени са красиви полилеи и свещници, но молитвеният дом, противно на традицията, стоеше с бели стени въпреки надеждата още година след освещаването му да бъде изписан. Съвсем наскоро е направен ремонт на оградата.

Сега изографисването е възложено на художника от Перник Красимир Асенов. Той има утвърдено име на зограф. Изписал е много храмове у нас и в различни страни на Балканите. Негово дело са голяма част от новите стенописи в Църногорския манастир при село Гигинци. Проектът за изографисването на храма е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и следва традицията и канона за изписването.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *