Две жени гениално измислиха как да спрат шофьорите пред пешеходните пътеки (СНИМКИ)

В 6-милионния индийски град Ахмадабад трафикът е изключително напрегнат. Един участък от улица в града имаше печална слава. Тук има пешеходна пътека, оборудвана с всички необходими знаци и маркировка. Но независичо от това авариите с пострадали пешеходци зачестиха почти всеки ден. 

Тогава две местни художнички Саумия Пандя Тхакар и Шакунтала Пандя измислили необичаен способ как да намалят аварийността на този участък. Те нарисували на асфалта триизмерен графит на пешеходна пътека. Сега шофьорите имат чувството, че летят срещу бетонни блокове и набиват спирачки. 

Ефектът от графитите се оказал поразителен – за 3 месеца инцидентите с коли и пешеходци намалели 6 пъти!
„Когато за първи път видях графитите, си изкарах акъла и инстинктивно намалих рязко скоростта. И макар веднага да съобразих, че това е рисунка, за всеки случай карах много бавно докато отмина тези „блокове”, пише блиц. Дори сега, когато минавам там и вече зная, че това е рисунка, намалявам скоростта, защото яркото петно на асфалта привлича вниманието и те заставя да се концентрираш”, разказва таксиджията Виджай Ансари. 

Властите в Ахмадабад възторжено приели идеята на двете художнички и им предложили да нарисуват подобни графити и по улиците около училищата. Естествено те се съгласили и сега по улиците на града може да се видят впечатляващи рисунки. 

Не е зле в този челен опит от далечната Индия да се вгледат и нашенските общинари.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *