Откраднаха 4 мотоциклета от уникалната колекция на Ал. Шопов, експонирани от наследниците му в мазетата на старата фамилна къща

Четири мотоциклета, произведени преди средата на ХХ век, са откраднати от къщата на известния колекционер Александър Шопов в близкото до Кюстендил село Дворище.

„Повикаха ме наследниците на колекционера – Мирчо Шопов и синът му Александър, за да ми кажат, че четири от моторите на дядо Сашо са изчезнали”, разказа кметицата на селото Руска Кръстева.  Когато тя пристигнала в дома на сем. Шопови, там вече имало представители на полицията.

„Мотоциклетите, произведени преди средата на миналия век, са голямата страст на Александър Шопов. Той събирал старите мотори, които дълги години били експонирани в двора около старата къща на семейството му. След като Ал. Шопов преди десетина години почина, мотоциклетите бяха прибрани в две от мазетата на старата къща, която е в един двор с новата къща на семейството”, разказва селската кметица и допълни, че синът на колекционера – Мирчо Шопов, който работи в завод „Торготерм” в Кюстендил, продължил делото на баща си.

На практика сега в имота на Шопови в кюстендилското село Дворище се намира най-голямата колекция мотоциклети, произведени през 20 век, разказват любители на антиките. Мирчо и синът му Александър Шопови притежават най-богатата колекция от мотоциклети, произведени преди и след 1923 година, участвали във Втората световна война и оцелели до днес.

„Мотоциклетите при нас се предават от баща на син, Мирчо ги наследи от баща си Александър, а той ще ги предаде на сина си Александър, който е кръстен на дядото”, разказват хората в село Дворище. Мирчо Шопов се грижи за моторите като за свои деца. На въпрос кой е най-ценният мотор, мъжете в сем. Шопови отговарят, че за един от мотоциклетите се съмняват, че е от времето на Фердинанд, купен е от правителството и е бил в УБО. Мотоциклетът БМВ 500 кубика е произведен 1929 година, категорични са двамата наследствени колекционери.

Официално над 30 мотоциклета, марки БМВ, „Нортън“, „Ен Ес У“, „Де Ка Ве“, „Аво“ и други се съхраняват в селската къща на семейството, където могат да ги видят любопитни граждани, колекционери и купувачи от страната и чужбина. Шест от мотоциклетите са участвали в снимките на българските филми „Смъртта на заека“ и „Те надделяха“.

„Получавал съм предложения от българи и чужденци да откупят някои от мотоциклетите за големи суми, но мечтата ми е не да печеля от тях, а да направя музей, както искаше баща ми”, казва Мирчо Шопов. „Като беше жив баща ми, искахме да направим малък музей, понеже в България засега не са останали мотоциклети в такова количество на едно място. Има разпръснати, но в музей няма. И във Военноисторическия музей още няма мотоциклет. Колкото пъти сме ходили, какви ли не щеш неща има – и „Катюши“, и ракети, но мотоциклети няма. Засега мечтата ми е тук, ако може, нещо да се направи, ако не – ще си останат една купчина желязо, и това е!“, споделя Шопов.

Младежите от селото обаче разкриха, че преди две-три седмици всички мотоциклети на семейството се появили със снимки в интернет, в сайт за ретро мотоциклети, затова предполагат, че кражбата може да е дело на колекционери, които са видели моторите-съкровища. „Работим и по версията, че кражбата е дело на „железари”, които са ги задигнали, за да ги предадат за скрап”, казаха от полицията в Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *