Изтекли документи показват как бизнесмени и държавни глави крият богатството си

Изтичане на над 11 милиона секретни документи от една от най-сигурните компании в света – панамската „Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca), разкри как богатите и влиятелни хора използват страните, определяни като „данъчен рай“, за да крият богатството си, съобщи Би Би Си, цитирани от btv.

Документите съдържат данни за тайни офшорни компании, свързани със семействата и сътрудниците на 72-ма настоящи и бивши държавни глави, включително диктатори, като бившия египетски президент Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи и сирийския президент Башар Асад.

Има данни и за вероятна схема за пране на милиарди долари, управлявана от руската банка „Россия“, в която са замесени близки сътрудници на президента Владимир Путин, пише Би Би Си. Документите разкриват за пръв път как оперира банката – парите се прекарват през офшорни компании, две от които официално са собственост на един от най-близките приятели на Путин – Сергей Ролдугин.

Двамата се познават от младежките години и Ролдугин е кръстник на една от президентските дъщери. На хартия, той е спечелил стотици милиони долари от подозрителни сделки.

Банката е в списъка с организации, на които са наложени американски и европейски санкции след анексирането на Крим от Русия.

Позовавайки се на данните, в. „24 часа“ пише, че най-малко „50 компании, шест фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от различни места в България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Ангила, Панама и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори.

Изтеклите документи показват, как „Мосак Фонсека” е помагала на клиентите си да перат пари, избягват санкции и данъци, коментира Би Би Си.

Компанията съществува от повече от 40 години и досега не е била уличавана в нарушения.

Документите са изпратени на германския вестник „Зюддойче цайтунг“ (Suddeutsche Zeitung), който ги е препратил на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). В момента те се анализират от 107 медии и организации по света, но Би Би Си твърди, че източникът е неизвестен. 

Документите покриват работата на компанията, ден по ден, през последните 40 години, казва директорът на ICIJ – Джерард Райл.

„Мисля, че това може би ще е най-големият удар по офшорния свят“, казва той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *